Viktigt att tänka på när du ska köpa bostad utomlands

Att köpa en bostad utomlands är roligt och spännande. Det är en investering som du och dina närmaste kan ha mycket glädje utav. Som med alla bostadsköp gäller det att vara noggrann och ta reda på så mycket som möjligt om ens tilltänkta boende innan man slår till. Att köpa bostad utomlands behöver inte vara mer komplicerat än att köpa bostad i Sverige. Kolla in våra tips!

Köp en bostad där du vill bo

Detta kan tyckas vara en självklarhet men för att vara på den säkra sidan när du köper bostad utomlands så är det bra att känna till landet och området väl innan du slår till. Det är lätt att förälska sig i en stad man är på semester i men om du gör lite efterforskningar kanske du hittar ett bättre område eller stad till ett bättre pris! Det bästa är om man kan provbo i området man söker bostad i, kanske kan du hyra en lägenhet under en längre tid och testa hur det känns? På så vis är du helt säker på att du hittat rätt när du väl bestämmer dig för att köpa.

Gör upp en budget för ditt bostadsköp

När du gör upp en budget inför ditt bostadsköp utomlands är det viktigt att du räknar med kostnader såsom skatter, avgifter, arvoden för jurister och mäklare, besiktningar och andra administrativa kostnader som kan uppstå i samband med köpet. Det är alltså inte bara bostaden som kostar utan även en del annat runtomkring.

Om du skall bo där deltid kan du behöva anlita en fastighetsförvaltare eller trädgårdsmästare som ser efter huset när du inte är där. Är det så att du funderar på att hyra ut för att täcka en del av kostnaderna är det viktigt att du har koll på vilka tillstånd du behöver och i vilket land du skall betala skatt för den inkomsten.

Läs på om landets kultur och språk

För att du inte skall få en kulturell chock efter ett bostadsköp så kan det vara bra att veta lite om landets historia och kultur. Det finns flera “svenskbyar” i länder som Thailand och Spanien där bara svenskar umgås med andra svenskar. Upplevelsen av att bo i ett annat land blir rikare om du försöker ta till dig det andra landets kultur, språk och seder.

Lär dig några enkla fraser till att börja med. Att bo i ett annat land är ett ypperligt tillfälle att lära sig språket som talas där!

Följ landets lagar och regler

Läs på ordentligt om vad som gäller vid husköp i landet som du tänkt köpa bostad i. Om du inte hittar information som du förstår så ta hjälp utifrån. Du kan behöva en jurist och mäklare med bra språkkunskaper som kan hjälpa dig förstå. Och att anlita en pålitlig lokal flyttfirma underlättar förstås, när själva flytten sker.

Ett bra tips är att försöka ta kontakt med andra svenskar som redan bor i landet där du vill köpa bostad. De kan ge dig ovärderliga råd som underlättar ditt köp och även berätta annat som kan vara bra för dig att veta. Sök på till exempel Facebook och gå med i en passande grupp där.

Se över dina försäkringar

Både inför bostadsköpet och din flytt behöver du ha koll på dina försäkringar. Det viktigaste är att du har en försäkring som gör att du kan få vård ifall du skulle bli akut sjuk men det är bra att vara försäkrad mot andra olyckor och händelser också. Ring ditt försäkringsbolag och förklara din situation. Be dem hjälpa dig med vilka försäkringar du behöver.

Om du skall flytta permanent kan du behöva teckna försäkringar i det landet dit du skall flytta och avregistrera dig som boende i Sverige hos skatteverket.

Läs mer: Vad ska man tänka på vid flytt av bohag till USA

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer