Bästa tipsen för att montera möbler

Möbelinköp hänger ofta ihop med en flytt. Men detta blir ofta en liten överraskning för många. Man provsitter en soffa i möbelaffären och sedan genomför man ett köp. Samma sak vid onlinehandel: man ser att en soffa är snygg, man läser några omdömen och tar mått en sista gång innan man klickar på köpknappen.

Problemet är att den soffa man köpt – oavsett om den införskaffats online eller i butik – kommer levererad i ett paket och där man själv har ansvaret för att montera ihop den. En soffa är, i det här sammanhanget, också en ganska smal sak i jämförelse med andra möbler i form av exempelvis skrivbord, bokhyllor och olika köksskåp.

Hur ska man egentligen tänka gällande montering av möbler? Vi tänkte i den här texten ge några råd i frågan och förhoppningsvis förenkla för dig nästa gång du beställer hem något.

Se till att följa instruktionerna

Det största problemet som man ser är att folk i allmänhet har väldigt svårt att följa instruktionerna som medföljer. Många vill spela jazz snarare än klassisk musik och det fungerar sällan då man ska skruva ihop möbler.

Även om din vision om hur en möbel ska monteras känns väldigt logisk så är den – i nio fall av tio – inte det. Detta innebär att du också tvingas göra en massa extrajobb, skruva isär allting och börja om – eller ha en möbel som är instabil och, i vissa fall, direkt farlig. Steg ett är alltså att följa de instruktioner som medkommer. Dessa finns av en anledning och är inga förslag.

I övrigt då? Här kommer några punkter:

  • Se till att ha plats. Börja med att skapa en plats där du kan sitta. Bär undan lite möbler så att du får tillräckligt stor yta. Använd gärna en matta för att skydda golven!
  • Bricka. Att lägga ut alla muttrar, skruvar och brickor på en vanlig bricka är ett bra tips för att få bättre struktur. Jämför gärna detta med hur dina barn bygger lego: det är enklare att hitta rätt bit om man lägger ut alla delar på en bricka.
  • Verktyg. Det medföljer ofta nycklar för skruvarna i kartongen. Ett tips är emellertid att leta fram skruvdragaren och en nyckel som passar för den. Det gör det enklare för dig att skruva ihop allting.
  • Andas! Du vill få ihop din möbel och börja använda den så snabbt som möjligt. Det blir svårare om du forcerar det hela. Ta det lugnt, andas, dubbelkolla instruktionerna och ta dig steg för steg framåt.

Montera IKEA-möbler – tips och råd

Om det är något företag som är förknippat med ovan nämnda procedurer så är det IKEA. Vår svenska stolthet var de som knäckte koden med att låta kunderna betala ett billigare pris för möbler – men där de själva också fick skruva ihop dessa. Ett vinnande koncept som blivit flitigt kopierat. Att vara först och störst innebär också att man hamnar i skottgluggen. “ Saknas det inte en skruv ”?

Ryktet om IKEAs förmåga att sakna skruvar är väldigt överdrivet och i de flesta fall handlar det snarare om ett överflöd där man medvetet lagt ner fler skruvar än vad som egentligen behövs. Med det sagt så gäller också samma tillvägagångssätt för att montera IKEA-möbler som vi ovan gick igenom: skapa plats, ta det lugnt, hitta rätt verktyg och – framförallt: följ instruktioner.

Sök på Youtube på den möbel du ska montera

Ett annat tips gällande IKEA och deras möbler är att du faktiskt i de flesta fall kan ta virtuell hjälp. I och med att IKEA är så pass stora över hela världen så finns massor av Tutorials och videos tillgängliga på exempelvis Youtube. Skriv in den möbel du ska montera i sökfältet och du kommer garanterat att hitta en video som visar hur du ska gå tillväga.

Få hjälp med att montera möbler

Att montera möbler kräver ett visst tålamod och en förmåga att koncentrera sig. Man ska heller inte underskatta det faktum att många saknar den händighet som trots allt krävs. Det finns professionell hjälp för detta att få, av oss på Peter Åkare, till exempel.

Visste du att montering av möbler ger dig möjlighet att använda Rut-avdraget? Det innebär konkret att du kan anlita en flyttfirma i Stockholm – som, av hävd och som en följd av deras profession, är experter på området – för att montera ihop de möbler du köpt och där du kan dra av halva arbetskostnaden.

Har du inte själv den tid som krävs så kan det definitivt vara värt att betala för en professionell montering av de möbler du köpt. Det blir effektivt, det är billigt och det ger dig en möbel som garanterat håller långt in i framtiden.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv