Fem saker du borde veta innan du flyttar hemifrån

Dags att frigöra dig från föräldrarna och skapa ett eget liv? Här följer fem saker du borde veta innan du flyttar hemifrån. Att flytta från det trygga bo där man är uppväxt är en stor sak i varje människas liv. Det ger en frihet, det ger eget ansvar och det ger dig som ung en chans att börja forma ditt liv – efter dina principer.

På det stora hela så handlar det om spänning. Att flytta hemifrån är spännande, men samtidigt också lite vemodigt. Givet ålder på den som ska flytta så handlar det om att man lämnar en stor och viktig del av sitt liv bakom sig. Vill man så kan man säga att man vinkar adjö till barndomen med den ena handen och där man samtidigt också vinkar hej till framtiden och vuxenlivet.

Innan man väljer att ta steget att flytta så finns det emellertid några viktiga detaljer att tänka på. Vi ska gå igenom fem stycken av dessa här nedan, men innan dess så ska vi peka på just det här med åldern. Hur gammal ska man vara när man flyttar hemifrån? Det handlar här primärt om två saker: den egna mognaden och den egna ekonomin.

Hur gammal är man när man flyttar hemifrån

Det finns personer som flyttar hemifrån i samband med att man börjar gymnasiet. De studier man ska läsa sker på annan ort och man blir därmed också tvungen att flytta för att utbilda sig. Detta är långt ifrån ovanligt och då i synnerhet när det gäller olika typer av idrottsgymnasium. Bortser man från sådana flyttar så kan man säga att de flesta är mogna och redo att flytta hemifrån någon gång mellan 18-22 års ålder.

Något som emellertid hör ihop med den andra detaljen vi nämnde ovan: den egna – eller familjens – ekonomi. Att flytta hemifrån är enklare i en mindre stad. Det finns ofta lägenheter, det finns sådana att hyra och de bostadsrätter som finns på marknaden kostar inte så mycket. Man kan, redan som ung, klara sig om man bara har en stadig inkomst. Som alla vet så har Stockholm – och till viss del även Malmö och Göteborg – stora problem med bostadsbristen. Ingen annanstans i Sverige blir det så tydligt som då det gäller unga som vill flytta hemifrån.

Idag uppskattas att det i Stockholm bor ungefär 67.000 unga människor i Stockholm som drömmer om att flytta hemifrån – men som inte kan göra det som en direkt följd av att det inte finns hyresrätter med lägre hyror eller bostadsrätter med rimligare priser. 78.000 personer mellan 20-27 år i Stockholm bor fortfarande hos sina föräldrar. Det är problematiskt och det kan få konsekvenser i framtiden. Både för familjerna i fråga och för hela samhället. Här måste helt enkelt en lösning hittas, för allas bästa.

Tänk på dessa saker innan du flyttar hemifrån

Här följer fem saker man bör tänka på innan man flyttar hemifrån:

  • Har du råd? Det viktigaste, såklart. Har du verkligen råd att betala allt som hör vuxenlivet till? Hyran, all mat, alla andra utgifter plus dina nöjen? Gör en budget – och var beredd på att justera den också. Visst, det kan vara skönt att åka hem till mamma och pappa och äta god mat ibland. Men, det kanske inte ska ske sista två veckorna varje månad bara för att du inte har några pengar kvar. Du har flyttat – du har ansvaret.

  • Flytten. Överväg att ta professionell hjälp med din flytt. Du kanske inte ha det enorma bohaget, men en professionell flytt är ändå att föredra då du snabbt kommer på plats i den nya bostaden. Dessutom med alla saker intakta. Rut-avdraget går numera att använda även för en flytt. Det gör den billigare.

  • Möbler. Idag kan du hitta fina möbler till bra priser genom att använda dig av internet och den andrahandshandeln som är möjlig där. Fokusera på att hitta exempelvis en fräsch soffa snarare än en ny, exklusiv sådan. Det kommer en tid för det också, vi lovar. I samband med den första flytten så kan man fokusera mer på att komma undan billigt än att förverkliga sina drömmar inom inredning och design.

  • Stressa inte. Det här hör ihop med det ovan. Se till att du boar in dig i bostaden först. Känn in vad du kommer att behöva och börja spara. Det är extremt roligt att plötsligt ha pengar att köpa det man drömt om. Ta det lugnt, du kommer att hinna ordna allting eftersom.

  • Lär dig strypa utgifterna. Nu är det upp till dig att ha pengar så att det räcker månaden ut. Undvik klassiska fällor som att äta lunch ute varje dag, att fika hela tiden eller springa på krogen varje helg. Laga mat hemma, ta med lunchlådor, ha en termos kaffe med dig till skolan, storhandla veckovis… Det finns många metoder som kan ge lite bättre ekonomi. Det handlar om att hitta en balans. Du ska ha roligt och unna sig själv lite saker också, eller hur? Läs vårt spartips här.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer