Hur noggrant måste man flyttstäda ett vindsförråd?

När man skall flytta är det mycket att tänka på. Det skall packas, adressändras och fixas. Kanske behöver barnen byta skola? Det är lätt att glömma att städa och göra i ordning de utrymmen man kanske inte ser varje dag. Ibland så behöver man städa sitt vindsförråd i absolut sista minuten och då kan det vara bra att veta hur noggrann man behöver vara och hur man skall gå tillväga. Vi hoppas den här texten kan underlätta för dig nästa gång du skall flytta.

Ta bort dina saker

Det viktigaste att tänka på när det gäller flyttstädning på vinden är att du skall få bort alla dina saker. Lämna ingenting kvar. Ibland gör det inte så mycket om en kastrull eller en lampa lämnas kvar i den gamla lägenheten, det kan nästan ses som en trevlig gest att lämna kvar sådant som gör inflytten för nästa boende lite enklare och bekvämare. På vinden vill man dock helst bara stuva undan sådant som man inte använder för tillfället, då är det bara irriterande om det står kvar en klädstång eller en hylla. Även om du har haft användning för det på vinden för att förvara dina kläder eller böcker så behöver det absolut inte vara så att nästa invånare känner på samma sätt. En rejäl vindsröjning behövs, helt enkelt, och det är självklart något en flyttfirma kan hjälp till med.

Sopa bort damm och smuts

Steg två är att göra rent utrymmet. Sopa golvet rent från det som nu kan finnas där. Det blir en del smuts på en vind och man kan inte göra så mycket mer än att sopa och dammtorka de ytor man kommer åt. Se till att ha bort eventuellt spindelnät som bildats i tak och i hörn. Du behöver oftast inte ens dammsuga, det räcker med en piassavakvast och en dammtrasa. Om du flyttar ifrån en villa eller om det är ett lite finare förråd med golv där man tydligt ser smuts så kan det vara idé att dammsuga, kanske till och med våttorka, men den typen av fräscha vindsförråd är ändå ganska ovanligt.

Laga eller rapportera om skador

Oftast gör man det när de uppstår men om du inte har gjort det innan så är det dags att göra det nu. Om du bor i en bostadsrätt eller villa så kan det vara så att du har skyldighet att laga skadan själv. Kolla upp det så att det inte finns några frågetecken på själva flyttdagen. Bor du i en hyresrätt så är det hyresvärdens skyldighet att reparera eventuella skador men för att kunna göra det så måste de veta att de uppstått. Om de tillkommit genom ett inbrott i förrådsutrymmet kan det vara bra att se över hur inbrottsrisken ser ut. Upprepade inbrott är varken bra för den generella tryggheten eller för bostadspriser.

Vad händer om man inte städar?

Så om du nu glömt. Vad är det värsta som kan hända? Oftast får du betala på ett eller annat sätt. Det vanligaste är att du får anlita en städfirma som får åka dit och göra jobbet ordentligt. Bråka inte om det är så att den nya bostadsinnehavaren tycker det är smutsigt och dåligt städat utan det är bättre att ge med sig och betala för några timmar städ. Om du sålt din bostad kan köparen i värsta fall hålla inne med betalningen. Gå vidare och njut av din nya bostad istället! Att flyttstäda kan vara svårt så det är inte så konstigt att alla inte lyckas med det, framförallt inte om man är ovan. Det är mycket att tänka på överlag med en flytt. För att göra det så enkelt och smidigt som möjligt att flytta så lönar det sig att leja bort sådant som man inte måste göra själv.

Läs även: Vad händer om man råkar glömma tömma vindsförrådet?

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer