Vad händer om man råkar glömma tömma vindsförrådet?

I samband med en flytt så har man som säljare vissa åtaganden som ska göras. Bostaden ska dels vara tömd på givet datum, dels vara i ett gott skick och dels också städad på ett sätt som gör att köparen kan flytta in utan mankemang.

Det senare är alltid en het potatis i flytt-Sverige. Faktum är att en flyttstädning är den enskilt största källan till konflikt och missnöje mellan köpare och säljare i samband med en bostadsaffär. Som säljare så ska man städa ur sin bostad och det handlar även om en grundlig städning där allt ska rengöras. Något som innebär att alla ytskikt, alla vitvaror, spis och ugn och garderober/skåp ska vara rengjorda och där exempelvis avlopp ska rensas och fönster torkas. Det är både tidskrävande och fysiskt ansträngande. Att en flyttstädning dessutom sker som absoluta slutpunkt vid en flytt – då man är trött både fysiskt och mentalt – är även det något som försvårar.

Det är dock inga ursäkter. Sköter man inte den obligatoriska flyttstädningen så har man ett vite att vänta från den som står redo att flytta in. En flyttstädning inkluderar även alla utrymmen såsom förråd, garage och vindsförråd. Vindsförrådet kan lätt glömmas bort i sammanhanget. En flytt är ofta stressig och detta kan göra att man glömmer bort att tömma olika förråd med saker som man samlat på sig under åren – saker som inte används regelbundet. Vad händer om man glömmer bort att tömma sitt vindsförråd?

någon bär flyttkartonger på en vindsvåning

Försök att hitta en lösning med köparen

Det kan vara stressigt att hinna med allt i samband med en flytt. Att fela är mänskligt, men samtidigt så måste man även se saker ur en köpares perspektiv. En köpare som står redo med en flyttbil och som direkt vill börja installera sig i bostaden.

Det är också det som en flyttstädning handlar om: man underlättar för varandra. På samma sätt som du som säljare direkt vill kunna flytta in i din nya bostad så vill också köparen till din gamla göra det. Vindsförrådet är inget undantag i detta. Köparen kan mycket väl ha saker som direkt ska förvaras snarare än ställas in i bostaden. Har du glömt att tömma vindsförrådet så måste du också agera för att säljaren ska kunna nyttja detta.

Rådet är att du försöker göra detta per omgående och att du med fördel anlitar en flyttfirma för att tömma förrådet i fråga. Det som de facto kan ske annars är att du A) kan tvingas betala för magasinering av köparens föremål och B) att köparen tar saker i egna händer och helt sonika slänger dina föremål. Det senare är något som definitivt faller in i en juridisk gråzon, men det finns emellertid ändå en risk att det sker.

Det viktiga är att du vid kontakt med köparen visar att du vill lösa saken och att du ska göra det så snart som möjligt. Som sagt: köparen har rätten på sin sida i den här frågan och du måste också agera med detta i åtanke. Att glömma tömma ett vindsförråd kan kanske klassas som mänskligt, men det är också något som snabbt måste nå en lösning.

Kontakta en flyttfirma

Det finns tyvärr alltför många exempel på när folk också råkat “glömma” att tömma eller städa sina förråd och där man hoppas att köparen ska lösa den frågan utan vidare konsekvenser.

Hamnar du själv i den situationen? Kontakta först och främst säljaren och om denne inte ordnar ärendet så kan du med fördel kontakta en flyttfirma i Stockholm och skicka räkningen vidare till säljaren att betala.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer