Vad ingår i ett studentrum?

Att börja studera är kul, om det dessutom innebär att man behöver byta stad så är det lite av ett äventyr. Vart det än bär av så behöver man någonstans att bo. Som student brukar man ha möjlighet att ansöka om ett studentboende. Men vad ingår egentligen i ett sådant? Det är svårt att svara på rak arm och beror delvis på vilken typ av studentrum eller studentboende som du hyr. Vi försöker bena isär och ge svar på vad som egentligen ingår i ett studentrum.

Olika typer av studentboenden

Man kan säga att det finns två olika typer av studentboende, korridor eller lägenhet. När man bor i en korridor behöver man dela på de gemensamma utrymmena som kök och tv-rum. Ibland behöver man även dela på dusch och toalett. Rummen varierar lite i storlek men är oftast ganska små, vanligtvis inte större är 10 till 20 m2. Ibland ingår ett enklare möblemang i form av ett skrivbord, en stol och en säng, ibland behöver man ta hand om möbelmontering på egen hand.

Lägenheterna kan delas upp i ytterligare två kategorier, byggda utan undantag eller byggda med undantag. Med ordet undantag menas undantag från de föreskrifter som finns kring standardbostäder i Sverige och Europa. De som är byggda utan undantag är som vanliga lägenheter medan de som är byggda med undantag ofta är som en blandning mellan studentkorridor och vanlig lägenhet. Lägenheterna finns i olika storlekar men inte med mer än tre rum och kök.

Fördelar med studentrum

Det finns flera fördelar med att bo i studentrum. Samvaron som blir med de andra i korridoren gör att man inte behöver känna sig ensam trots att man är ny i en stad. Ofta anordnas det fester och annat roligt i början av terminen för att de nyinflyttade skall känna sig välkomna och få nya vänner.

Att bo i ett studentrum är för det mesta billigare än att hyra i en lägenhet. Dock skall man vara uppmärksam på att hyrorna skiljer sig ganska markant beroende på i vilken stad man befinner sig i och vilket skick studentkorridoren är i.

Studentrum och studentlägenheter finns för studenter! Det gör att de oftast är lättare att få än vanliga lägenheter. I de största städerna och i klassiska studentstäder är det högt tryck på alla typer av boende vilket betyder att du tyvärr ändå kan behöva stå i kö, men förhoppningsvis lite kortare än till en vanlig lägenhet.

En annan bra sak som gynnar din plånbok är att man oftast inte behöver betala hyra de sommarmånaderna som man inte studerar. Då kan du med fördel åka på semester utan att behöva oroa dig för att behöva betala dubbla boenden!

Nackdelar med studentrum

Den största nackdelen är den första fördelen som vi nämnde – sällskapet! Även om det kan vara roligt att ha sina grannar nära kan det ibland kännas som de kommer lite för nära. Att behöva dela kök och badrum med andra kan locka fram det värsta hos vissa människor. Om du vet med dig att du har svårt för intorkad disk och hår i golvbrunnen skall du nog tänka två gånger innan du inackorderar dig i en studentkorridor.

Även om det är billigare med studentrum än med lägenhet så kan det vara ganska dyrt med tanke på att standarden ofta är låg. Ett billigare alternativ kan vara att gå ihop några kompisar och dela på hyran för en vanlig egen lägenhet. Du kan också prova att hyra ett rum hos en privatperson. Vissa drygar ut sin hushållskassa med att hyra ut ett enskilt rum vilket kan vara en bra affär och dessutom trevligt!

Vi hoppas den här artikel har varit till hjälp när du skall välja boende framöver. Lycka till!

Läs även: Tips på bra första boende

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer