Tips på bra första boende

Att flytta hemifrån är en milstolpe i livet, men det är också en milstolpe som ser lite annorlunda ut beroende på var i Sverige man är uppväxt. Bor man i Stockholm, Göteborg, Malmö eller i någon annan av våra större städer så är det svårare att flytta hemifrån än om man jämför med mindre städer. Av den enkla anledningen att ekonomin kan sätta käppar i hjulen och ligga i vägen för drömmarna om en egen bostad.

Stockholm är den stad som allra tydligast illustrerar detta problem. Man räknar med att så många som 78.000 ungdomar – i åldern mellan 20-27 år – fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Detta trots att de helst av allt skulle vilja flytta, frigöra sig och bli självständig. I och med att Stockholm – liksom andra större städer – dessutom har en hyresmarknad som blivit kraftigt avreglerad så är det inte alls så lätt att hitta ett första boende.

Detta skapar problem både för den enskilde individen och för samhället i stort där bostaden blir mer av en klassmarkör än ett hem för alla och envar. Ser man till andra, mindre städer så har samma problem börjat synas även där och detta som en följd av vår växande befolkning. Problemen är inte lika stora, men de finns där och här måste någonting göras. Att flytta hemifrån är viktigt: man lär sig ta eget ansvar, man får sköta sin egen ekonomi och man får, helt enkelt, ett eget liv.

Så kan du hitta eget boende

Att hitta boende är inte helt lätt. Har man inte förmånen att ha en massa pengar så att man kan köpa en egen bostad – här primärt genom att man har handpenningen och ges ett lånelöfte – så får man förlita sig på andra metoder i jakten på ett eget boende. Vi tänkte ge några tips kring detta.

  • Flytta till en annan stad för studier. Att flytta för att studera är att bra sätt att bryta upp och prova någonting nytt. De flesta högskolor och universitet i Sverige kan hjälpa till med exempelvis studentboende och där du kan bo i en korridor tillsammans med andra. Det finns ofta även en väldigt rörlig andrahandsmarknad i dessa städer. Ett bra sätt att testa vingarna på.
  • Sök aktivt. Att hitta en bostad i Stockholm handlar mycket om att hålla både öron och ögon öppna. Det bästa är att skapa – och använda – ett kontaktnät. Genom att vara ihärdig och hela tiden hålla koll på olika sidor – Blocket, Bostadsförmedlingen och Bostadsportal – så kan man hitta lägenheter i andrahand. Det finns idag även en möjlighet att hyra exempelvis Attefallshus. Här kan man faktiskt kosta på sig att vara lite fräck och lämna lappar i villaområden. Genom detta kan man åtminstone så ett frö. Att hyra ut ett Attefallshus ger onekligen en extra inkomst.
  • Sök tillsammans. Hyrorna kan vara väldigt höga i Stockholm och detta oavsett om man söker bostad innanför tullarna eller utanför dessa. Det kan vara bra att gå ihop några stycken och söka tillsammans för att ha råd. Se dock till att ha alla papper i ordning gällande ekonomi och inkomst och se till att ha ett vårdat yttre i samband med att ni träffar hyresvärden. Det är tyvärr något som kommer med i bedömningen, även om det yttre egentligen inte borde spela någon roll. Referenser är också bra att ha, detta från exempelvis en arbetsgivare som kan lägga ett gott ord.
  • Var inte kräsen. Det handlar om din första bostad och starten på en lång rad av flyttar. Det är inte den bostad du ska bo i resten av ditt liv. Var beredd på att det finns skavanker i bostaden, var beredd på att det tar lite tid att pendla och på att det kanske inte handlar om en våning i närheten av Stureplan. Det är ditt första egna boende och något som du kommer att minnas i resten av ditt liv. Om det är lite sunkigt så kommer minnena att få mer guldskimmer i takt med tiden. Det lovar vi.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv