Spara till din första egna bostad – spartips

Att köpa en egen bostad är en dröm för många unga vuxna. Även de som bor i hyresrätter och ser pengar försvinna iväg till hyra varje månad kanske funderar på att investera i en bostadsrätt eller villa. Det kan kännas som en omöjlig uppgift att spara ihop pengar till en bostadsrätt men det behöver det inte vara, speciellt inte om man har ett tydligt mål och vet vad man sparar till. Nedan kan du läsa hur du sparar ihop till kontantinsatsen.

Ta reda på hur mycket kontantinsatsen är

Enligt svensk lag så får man inte ta ett bostadslån till hela det beloppet som bostaden kostar utan man behöver betala 15% av bostaden med pengar som man redan har, de 15% kallas för kontantinsatsen och är den summan som du behöver spara till.

Exempelvis, om en bostad kostar 2 miljoner så behöver du spara ihop 300 000 kronor i kontantinsats. När man har ett tydligt mål blir det enklare att spara.

Vidare behöver du fundera ut hur mycket du kan spara varje månad. Ju mer du sparar, desto fortare kommer du ha pengar till kontantinsatsen. Sparar du 2500 kr varje månad kommer det ta 10 år för dig att spara ihop till kontantinsatsen, spar du 5000 kr tar det 5 år. Är ni två som sparar 5000 kr i månaden så tar det endast 2,5 år.

Ha en stående överföring som görs från ditt lönekonto så att pengarna som du vill spara förs över till ditt sparkonto så fort de kommer in. Chansen är större att du håller din budget om pengarna går direkt in på ett annat konto då du inte kommer räkna med dem på samma sätt.

Minska dina levnadskostnader

För att kunna spara ihop till en kontantinsats gäller det att vara tålmodig och ha realistiska målsättningar. Att bara äta havregrynsgröt varje dag i flera år är ingenting som de flesta klarar av. Bättre då att sätta upp sparmål som du faktiskt kan uppnå.

När man minskar sina levnadskostnader kan det vara bra att titta på de löpande utgifter som man har för exempelvis telefon, gymkort, bil och liknande. Går det kanske att byta till billigare abonnemang? Kanske kan du börja träna på utegym och jogga i skogen istället för att ha ett kostsamt gymkort? Kan du åka mer kollektivt och ställa av eller sälja din bil?

Sedan får du se över dina levnadsvanor. Att äta ute på restaurang flera gånger i månaden är dumt om man ska spara. Bjud hem dina vänner på middag istället, det är billigare. Köper du kaffe på stan kan du istället skaffa en termos och börja ta med. Lunchlåda är ett givet alternativ för den som vill spara pengar. Tänk på att varje hundralapp räknas.

Öka din inkomst

Förutom att minska dina levnadskostnader så hjälper det att öka sina inkomster. Det går att göra på flera olika sätt. Du kan exempelvis sälja sådant som du inte behöver eller använder på Blocket, Tradera, Facebook market eller motsvarande. Det går att använda samma tjänster eller Etsy för att sälja sådant som du gör eller odlar själv. Skott från krukväxter har under de senaste åren blivit mycket attraktivt och vissa tjänar mycket pengar på att sälja sådana.

Du kan även sälja tjänster som att vara barnvakt, gå ut med hundar, städa eller dylikt. Att ha ett extrajobb som du gör några timmar varje vecka behöver inte vara tråkigt utan kan vara en del av det som du vanligtvis gör eller är intresserad av. Är du duktig på yoga kanske du kan hålla yogapass på ditt lokala gym?

Ta ett privatlån

En genväg till kontantinsatsen är att ta ett privatlån. Dock gör detta dig känsligare för det ekonomiska läget i Sverige och kan leda till att du får problem med att betala räntorna på det du lånat. Har man en hög och säker inkomst är detta en relativt solid lösning för att snabbt komma in på bostadsmarknaden.

Det finns heller ingen regel för att man endast ska betala den lagstadgade kontantinsatsen, att betala mer än 15% i kontantinsats gör att du slipper ta lika mycket lån vilket leder till att du kan betala mindre ränta i månaden.

Lycka till med ditt sparande!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer