Snabbfixa ett slitet parkettgolv inför visning och försäljning

Det är mycket värt att har ett snyggt nyslipat och behandlat golv när man skall sälja sin bostad. När man läser om vad man skall koncentrera sig på vid försäljning så kommer golven nästan alltid upp. Ett nyss omhändertaget parkettgolv kan öka värdet med hela 3 procent. Om bostaden säljs för tre miljoner så är 3 procent av det värdet 90 000 kronor. Är du i färd med att sälja din bostad men saknar tid eller ekonomiska resurser att fixa till ditt trägolv? Lugn i stormen! Det finns lite tips och trix att använda för att få ditt golv att kännas lite fräschare.

Snabbfix för oljat parkettgolv

Det finns särskilda produkter som hjälper dig att få ditt golv att bli finare utan att slipa och ytbehandla. Oljor som används för att underhålla golv i offentliga miljöer är oftast mycket bra. De behöver ha nästan magiska egenskaper för att golven skall hålla för allmänheten. Du kan fråga din färghandlare efter den här typen av olja. Sedan använder du den på de repor och hack som du tydlig kan se. De finns i många olika färger, var noga med att välja en färg som passar ditt golv!

Om du fått djupare jack, repor och sprickor i ditt parkettgolv kan du fylla dem med hårdvax eller woodfiller. Hårdvax är ett vanligt sätt att behandla nyslipade trägolv och woodfiller fungerar som en typ av träspackel. Använd sedan oljan vi nämnde förut för att få en fin finish.

Snabbfix för lackat parkettgolv

Om du behöver få till lite glans och fräschör så finns sådana lack som gör jobbet utan att du behöver slipa innan. Den typen av lack gör även att mindre repor försvinner. Är reporna lite större så finns det lack som du kan punktbehandla med. Då får du även tag på de jack som är lite större. Precis som med det oljade parkettgolvet kan du använda hårdvax eller woodfiller för att få ordning på de djupaste märkena.

Om du har vidtagit dessa åtgärder får man ändå säga att du gjort det bästa du kunnat med de förutsättningar du haft!

Slipa golven snabbt och lätt

Om golven inte blir riktigt bra trots dina egna reparationer och du har lite tid och pengar så är ändå den bästa lösningen att slipa golven. Idag finns dammfria golvslipar som gör att inte hela bostaden påverkas av att du slipar ett golv.

Hur lång tid det tar att slipa ett golv är olika beroende på hur hårt åtgånget ditt golv är. Oftast använder man tre olika typer av slipar: grov, mellan och fin. Är det så att vissa trästavar behöver bytas ut så tar det längre tid. Vanligtvis kan en golvslipningsfirma slipa 45m2 på en dag. Sedan måste golvet behandlas. Att lacka tar cirka fem timmar efter sista strykningen. Förbered dig på att hela processen tar några dagar till en vecka, beroende lite på hur illa det är ställt med ditt golv.

Andra tips för att öka värdet inför en försäljning

Inte bara nyslipade golv kan öka värdet på din bostad, det finns även andra tricks att ta till. Att måla väggarna ljusa har de flesta hört är bra, men visste du att det är extra viktigt att hallen är ljus? Många har hallar som är smala och mörka, då det första intrycket av en bostad är viktigt kan det därför löna sig att se till att där finns bra med belysning och att väggar och möbler har en ljus färg. Man kan även sätta upp speglar för att ge en känsla av att halen och lägenheten är större än vad den egentligen är.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer