Så tar du perfekta bilder av lägenheten inför försäljning

Att få bra bilder till lägenhetsannonsen är otroligt viktigt. Det är det första intrycket som den blivande köparen får av bostaden. Bilderna skall vara tydliga men samtidigt locka bostadsspekulanter att komma till visningen för att se mer. Hur ska man då tänka när man ska fota lägenheten? För ett par år sedan skulle det vara vitt och fräscht eller spexigt med badkar fulla med citroner. Hur är det nu? Vi listar viktiga saker du behöver tänka på när du fotar din lägenhet.

Gör i ordning för fotografering

 • Det allmänna tillståndet
  Hade du tänkt slipa golv och måla om innan visning kanske det är bäst att du gör det innan fotograferingen. Även om du inte hade tänkt göra det alls så är ett hett tips att göra en ytrenovering på din lägenhet, de höjer försäljningsvärdet betydligt mot vad de vanligtvis kostar. Ta fram den där färgburken, byt slitna bänkskivor och golv. Du kommer tacka oss sen.
 • Rent och snyggt
  Städa, putsa fönster och se till att alla ytor såsom skåpsluckor, dörrar och bänkar blänker. Matta och kladdiga bordsskivor gör sig inte bra på bild heller.
 • Plocka bort
  Även om inredningen inte behöver vara så steril och opersonlig som den var för några år sedan så tjänar de flesta bostäder på att plocka bort lite prydnader och möblemang så att man ser lägenheten. Om du är osäker kan du anlita en professionell stylist eller inredare. Är det mycket som behöver plockas undan kan man få hjälp med magasinering.
 • Växter
  Blommor och växter är fantastiska när det kommer till att smycka ett rum, dessutom luktar de gott! Låt dom ta plats i din bostad och fylla den med skönhet och behaglig doft.

Vid fotografering

Sådär. Nu var lägenheten i ordning. Kanske har du vid det här laget ångrat dig och skippar det där med flytten? Nä, inte det. Okej då kör vi på! Dags för själva fotograferingen!

 • Bra kamera
  Om du bestämt dig för att göra detta själv så se till att använda en bra kamera. En gammal iPhone 7 duger tyvärr inte nu. Om du inte har någon kanske du kan låna en av en kompis eller hyra.
 • Bra ljus
  Under sommarhalvåret är förutsättningarna bäst för att få snygga inomhusbilder men det kan ju vara så att du inte kan vänta tills dess. Då kan du behöva fuska lite med lampor och skärmar för att få till ett snyggt och naturligt ljus. Precis som kameran går sådant att hyra. Undvik att ta bilder med blixt på kvällen.
 • Vinklar
  Det har varit väldigt vanligt innan med vidvinkelbilder där man haft med hela rummet. Idag brukar man istället ta fler bilder och visa lite mindre på varje bild. Du måste inte ha med absolut varenda detalj och vrå av rummet. Försök istället att fånga helheten och intrycket som bostaden ger.
 • Utsidan
  Den räknas också så glöm inte den! Balkongen är given, finns en sådan så är den självklar som fotoobjekt. Ta bilder av hela bostadshuset. Om det finns en lekpark eller vacker trädgård i anslutning så ta bilder på det också. Allt sådant är värdefullt för en potentiell köpare att se.

Innan annonsering

Nästan färdigt för annons. Bara några få saker kvar att tänka på.

 • Redigering
  Man kan redigera mycket i efterhand, ändra ljus och andra parametrar. Var försiktig här och gör inte för mycket. Risken är att de som kommer på visningen blir besvikna. Använd inte heller några extrema effekter. Försök hålla det naturligt och snyggt!
 • Bildernas ordning
  Det är vanligt att man börjar med det mest attraktiva bilderna först och sedan har man ordningen så att man går genom lägenheten och ser på rummen ett efter ett.

Lycka till med fotografering och försäljning!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer