RUT-avdrag 2021 – regler för flytt och flyttstäd

Vad är det egentligen som gäller i samband med att man väljer professionell flytthjälp och professionell hjälp med sin flyttstädning? Kan man använda RUT-avdraget för båda dessa tjänster – och hur ser detta i så fall ut? Vi tittar närmare på detta.

RUT-avdraget är ett populärt avdrag som kan användas för hushållsnära tjänster. Det som visat sig är att många barnfamiljer har valt att använda sitt RUT-avdrag på hemstädning. Något som innebär att man köper sig mer tid över till annat och kan skapa luckor i en stressig vardag. Professionell hemstädning, på givna datum, gör att livspusslet blir lite enklare att lägga. Men, RUT-avdraget gäller även andra tjänster. Allt som räknas som hushållsnära sådana går att använda sitt RUT-avdrag för.

Flyttstädning inkluderas i RUT

Näst efter hemstädning så har en annan typ av städning visat sig vara väldigt populär i samband med att privatpersoner använder sitt RUT-avdrag. Detta i form av flyttstädning.

Genom att använda denna skatterabatt så kan man som flyttande fullt ut fokusera på det väsentliga med en flytt – att komma på plats i den nya bostaden. En flyttstädning är ett tidskrävande projekt som dessutom måste ske i slutet av flytten; något som gör att man saknar energi och är trött både fysiskt och mentalt.

Professionell flyttstädning gör att man kan lämna över nycklarna till de nya ägarna med ett gott samvete. Flyttstädning har inkluderats i RUT sedan avdraget såg dagens ljus 2007. Det som är glädjande är att man numera även kan använda RUT-avdraget för professionell flytthjälp. Det har gällt sedan 2016.

Använd RUT-avdraget för professionell flytthjälp

Om du står inför att flytta så kan du numera göra detta på ett enkelt, tryggt och smidigt sätt. Genom att anlita en flyttfirma så får du en enkel väg från punkt A till punkt B och du kan numera också använda RUT-avdraget för att få till stånd ett väldigt förmånligt pris.

Rent konkret så innebär detta att du drar av halva kostnaden för det arbete som flyttfirman lägger ner. RUT-avdraget är personligt och kommer med ett tak på 75.000 kronor/år. Beloppet dras redan på den faktura du erhåller och du behöver inte göra annat än att:

  • Säga att du vill använda RUT i samband med flytten
  • Kolla med Skatteverket att du är berättigad
  • Säkerställa att flyttfirman är registrerad för F-skatt

Utöver detta så är det också viktigt att se att RUT-avdraget används enbart för arbetskostnaderna och att inte exempelvis används för kartong kostnader eller kostnader för transport. Får du exempelvis en offert, baserat på RUT, och där lastbil inkluderas i totalbeloppet så ska du dra i handbromsen. Det kan innebära att du kan bli återbetalningsskyldig. Det är arbetskostnaden och arbetskostnaden allena som RUT-avdraget kan användas för. Valet av en seriös flyttfirma blir således väldigt viktig och väljer du oss så garanteras du att både flytt och allt som rör RUT-avdraget sköts enligt konstens alla regler.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer