Flytthjälp och RUT-avdraget

Vad gäller egentligen med flytthjälp och RUT-avdraget? Till en början – då RUT-avdraget såg dagens ljus – så var flytthjälp inte inkluderat. Men, sedan några år tillbaka så kan man som privatperson använde denna förmånliga skatterabatt i samband med en flytt. Det gör skillnad.

Det har dessutom kommit att bli än mer förmånligt. Sedan den första januari 2021 så har Rut-avdraget kommit att justeras till ytterligare fördelar för privatpersoner. Numera så är taket högre. De tidigare, årliga 50.000 kronor/person är idag uppe i 75.000 kronor. Vilket alltså gör ett större utrymme och som definitivt kan vara fördelaktigt i samband med flyttar. Dels sett till att många personer de facto flyttar ofta och dels även till att vissa flyttar långväga.

Har man, som nu, ett tak på 75.000 kronor att förhålla sig till så är man också mer säker på att flytten/flyttarna kommer att hålla sig under taket. Det är en bra nyhet för 2021!

Varför välja flytthjälp och använda RUT-avdraget?

Finns det då något värde i att välja professionell flytthjälp i samband med en flytt och använda rut-avdraget? Definitivt. Innan vi går igenom de stora fördelarna så ska vi emellertid också reda ut vad som gäller för att rut-avdraget ska vara giltigt. Kort sagt – vad räknas som en flytt? För att Rut-avdraget ska kunna användas så måste det handla om en flytt av ett bohag mellan två stycken bostäder. Det går således inte att köpa en soffa från en butik – eller från en annan privatperson – och använda rut-avdragets alla fördelar.

En annan viktig sak att tänka på är att man som privatperson klargör att man har rätt att använda sitt RUT-avdrag. Många tänker sig detta som en självklarhet och att alla har den möjligheten. Det handlar dock om att avdraget i fråga baseras på hur mycket skatt man betalat in och det gör att man först måste se över detta med Skatteverket. Ett enkelt inlogg på Skatteverkets hemsida ger svar.

Som privatperson behöver man inte sköta något med det administrativa. Den flyttfirma man anlitar sköter den biten och drar av beloppet – motsvarande rut- redan på den faktura man som privatperson erhåller. Det ger en smidig process, men vi kan även lägga in en liten brasklapp: se till att flyttföretaget är registrerat för F-skatt innan. Det är en förutsättning för att rut ska kunna användas.

Fördelar med en professionell flytt

Alla som flyttat på egen hand vet att det handlar om ett hårt arbete som dels är påfrestande för kroppen med tunga lyft och en hel del bärande. Dels så är det också något som frestar på rent mentalt.

Många upplever en latent stress och press i samband med att man flyttar. Man har ett tight schema och man har inte råd med några större misstag. Det kräver god planering och god framförhållning. Något som, milt uttryckt, många upptäcker först i efterhand. Det gör att man som privatperson också hamnar i en situation där flytten blir irriterad, stressfull och där man slutligen tvingas inse att exempelvis flyttstädningen kommer att bli lidande. Något som också kan komma med ekonomiska bakslag då man – vid fusk eller utebliven sådan – kan tvingas betala ett vite till den som står redo att flytta in.

Den stora fördelen med att anlita en flyttfirma i Stockholm är enkel att förklara: du får ett jobb utfört där alla dina saker flyttas med säker, trygg hand från punkt A till punkt B och där du själv kan fokusera på det väsentliga – att komma på plats i den nya bostaden. Rut-avdraget kan för övrigt även användas för den flyttstädning man ska göra. Genom detta så slipper man även den detaljen i samband med flytten. Rut-avdraget och en flyttfirma är helt enkelt en väldigt bra kombination.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer