In och utflyttning Stockholm – statistik

Stockholm har genom åren varit den självklara staden i Sverige att flytta till. Det är i vår huvudstad det händer och detta oavsett om man flyttar för studier, arbete eller för att dra nytta av det stora utbudet i övrigt – affärer, kultur, nöjen, restauranger och så vidare. Man brukar säga att Stockholm växer, rent befolkningsmässigt, med två busslaster dagligen; något som motsvarar en ny befolkning motsvarande ett Skellefteå varje år. Frågan är om det stämmer?

Den stora inflyttningen till Stockholm har varit starkt bidragande till att bostadsmarknaden ser ut som den gör i staden. Stockholm har länge dragits med en svårlöst ekvation: å ena sidan har folk flyttat till staden, men å andra sidan så har man inte haft tillräckligt med bostäder för att tillfredsställa dessa nya behov. Det har skapat högre bostadspriser, en osund marknad för uthyrning och en allmän hets kring att få tag i en bostad. Så har det varit under en längre tid, men stämmer detta i dagsläget?

Sant är att Stockholm fortfarande är en attraktiv stad att flytta till. Lika sant är det emellertid numera att fler och fler väljer att flytta från Stockholm. Här har ett trendbrott skett.

flyttfirmor stockholm
Cheerful young couple chatting animatedly with each other and drinking delicious cappuccino while taking short break from unpacking stuff, piles of moving boxes

Barnfamiljer flyttar från Stockholm – ungdomar flyttar till staden

Trendbrottet syntes år 2018 och har hållit i sig sedan dess. Efter 15 års positiv nettoinflyttning till Stockholm så såg man år 2018 för första gången att trenden vänt: det var fler personer som flyttade från staden än till densamma. Senast så handlade det om ett årligt snitt på 23 personer som lämnade kontra de som tillkom. Det finns emellertid intressant fakta att läsa mellan dessa statistiska rader också.

Barnfamiljer är de som flyttar bort från staden. Det handlar sällan om längre flyttar. I de flesta fall så väljer man som barnfamilj att söka sig till någon av de kranskommuner som finns till Stockholm: Knivsta, Håbo, Norrtälje och Gnesta. Man flyttar från Stockholm – men man behåller samtidigt alla fördelar staden har i och med det ringa avståndet. Det finns några intressanta förklaringar till dessa flyttar:

  • Lägre kostnader. Bostadspriserna är avsevärt mycket lägre i dessa kommuner och som barnfamilj kommer man billigare undan. Man kanske har sålt en bostadsrätt inne i centrala Stockholm och kan köpa en villa – eller ett radhus – för den vinst man gjort.
  • Högre livskvalitet. Att slippa oroa sig för trafik, oljud och annat skapar ett lugnare liv. Livskvaliteten blir högre och många familjer kan slappna av på riktigt utanför tullarna.
  • Enklaver. Det finns även ett mönster i detta. Barnfamiljer har ofta samma behov – det innebär att många söker sig till samma områden. Genom detta byggs starka nätverk upp och en slags dominoeffekt kan skönjas. Flyttar en familj så är steget inte långt ifrån att en bekants familj fattar samma beslut lite senare.

Dessa flyttar är vanliga, men det finns även andra – längre sådana – som är värda att nämna. Dessa sker då ofta tillbaka till hemstäder. Man flyttar till Stockholm i en viss ålder och väljer sedan – ofta i samband med att familj har bildats – att återvända till hemstaden och den trygghet, och logistik med exempelvis mor- och farföräldrar, som den erbjuder.

Ungdomar flyttar in till Stockholm

Vad gäller inflyttningen till Stockholm så är den fortsatt hög. Primärt så gäller detta för personer i en viss ålder – mellan 19 och 29 år. Där ser man en fortsatt positiv trend där fler personer flyttar till Stockholm en från staden. Enligt en kvartalsrapport sammanställd av SCB år 2019 så flyttade 17865 personer i denna ålder in till Stockholm, detta medan 13372 stycken valde att flytta från staden.

Baserat på detta kan man nog använda devisen om att var sak har sin tid stämmer väl överens med Stockholm som stad. Det är en helt fantastisk stad, men den är inte för alla – och i takt med att behoven och livssituationen förändras så inser fler och fler detta. Utvecklingen blir spännande att följa.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer