Flytta utomlands – viktigt att tänka på

Europa och även övriga världen ligger öppen på ett helt annat sätt än tidigare. Gränserna mellan exempelvis öst och väst har till stor del suddats ut och digitaliseringen har skapat nya vägar att kommunicera och knyta kontakter. Att som svensk prova lyckan utomlands är inte ovanligt – men det finns saker att tänka på innan man möter det stora äventyret.

En utlandsflytt kan ske av flera olika skäl. Man kan flytta för arbete, man kan flytta för att studera och man kan flytta av den enkla anledningen att man vill känna på en ny kultur och utmana sig själv lite. Det är alltid utvecklande och, som du säkert redan har hört, så ligger alltid Sverige kvar och väntar med sin trygga famn om du skulle vantrivas i det nya hemlandet.

Det finns dock saker som kan göra det enklare för dig. Du kommer att stöta på olika utmaningar, men de tips vi ska ge kommer att förenkla för dig och göra din kommande utlandsflytt lite lättare.

Tips inför en utlandsflytt

Vi går igenom några saker som du måste ha planerat och ombesörjt innan du flyttar. Några av dessa tips är mer inriktade på måsten, andra är mer av generella tankar som du kan ha nytta av. Vi börjar med det viktigaste: ditt pass. Se till att du har ett giltigt pass och ett giltigt ID-kort med dig. Inom EU så räcker det senare, men passet är ytterligare en trygghet. Tänk även på att vissa länder kräver att du har ett visum. Kolla upp detta innan.

Med det sagt, här följer ytterligare några tips:

  • Arbets- och uppehållstillstånd. Inom EU – och i exempelvis Norge och Schweiz – så behöver du inget arbetstillstånd som svensk. Det vill säga, du behöver inte ansöka om det på förhand – vilket fallet är om du ska flytta till ett land utanför Europa. Där kan du istället söka på ambassaden där du anmäler din närvaro i det nya landet.

  • Skatteverket och Försäkringskassan. Om du ska bo utomlands i över ett år så måste du anmäla detta till Skatteverket. Genom att fylla i en blankett – SKV 7665 – så gör du det på ett smidigt sätt. Om du planerar en kortare utlandsvistelse än ett år så fyller du i en blankett märkt SKV 7645. Gällande Försäkringskassan så ska du fylla i en blankett – FK 5459 – om du ska bo utomlands i över ett år. Tänk på att du kan bli återbetalningsskyldig om du har bidrag. Var transparent!

  • Hyr ut och magasinera. Se till att du förbereder allt innan du flyttar. Kan du hyra ut din bostad? Finns det möjlighet att magasinera dina möbler? Hur ska du göra om du vill flytta med ditt bohag – finns det en flyttfirma som kan köra detta eller går det exempelvis att hyra en container och frakta via båt? Se även till att eventuella abonnemang sägs upp i god tid innan du flyttar. Du vill inte ha en massa räkningar från Sverige att betala det första du gör. Post och annat bör även det eftersändas samtidigt som du gör en adressändring.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer