Är flyttkostnaden avdragsgill?

Är flyttkostnaden avdragsgill? På det stora hela så kan man svara nej på den frågan. I de flesta fall så kan man som privatperson inte dra av kostnaderna som uppkommer i samband med en flytt av en flyttfirma. Men, ingen regel utan undantag.

Undantaget i just dessa fall handlar ofta om arbete. Det kan förklaras av att du har ett anställningskontrakt och ett befintligt arbete och där sedan din arbetsgivare begär att du ska flytta till en annan ort. I sådana fall kan man som privatperson äga rätten att dra av kostnaderna för en flytt. Det räcker emellertid inte enbart med detta. Det ska även finnas ett intyg från arbetsgivarens sida att du kommer att sägas upp om du inte väljer att flytta.

Det är det som gäller: Arbetet på den ort du befinner dig på ska ha upphört och för att få behålla jobbet ska du flytta – något som ska styrkas, skriftligt, av din arbetsgivare. Först då är flyttkostnaden avdragsgill. Det handlar således om en ganska besvärlig och krokig väg från A till B. Därför kan man också säga att de allra flesta flyttar som sker i Sverige inte räknas som avdragsgilla.

RUT-avdraget ger billigare flyttar

Därmed dock inte sagt att en flytt behöver vara kostsam och där man som privatperson står för hela kostnaden. Nej, sedan 2016 så är nämligen en flytt inkluderad i RUT-avdraget och det innebär att du som privatperson kan dra av halva kostnaden för det arbete som en professionell flyttfirma lägger ner. Sedan den första januari 2021 så har dessutom taket för RUT-avdraget kommit att höjas och där man således har ännu större fördelar att dra nytta av.

Tidigare låg taket – per person och per år – på 50.000 kronor. Numera så ligger det på 75.000 kronor. Det gör naturligtvis en enorm skillnad. I synnerhet för personer som flyttar ofta – exempelvis yngre människor som bor i andrahand i Stockholm – och för personer som flyttar långt. Det senare även vid utlandsflyttar. Har man arbetat och betalat skatt i Sverige så gäller RUT-avdraget även vid en flytt inom EU.

Saker att tänka på vid användande av RUT

Att rut-avdraget gör skillnad är ingen hemlighet, men som privatperson har man även ett ansvar i detta. Det ligger i att man först och främst ser till att man är berättigad att använda det – något som kontrolleras genom att man loggar in på Skatteverkets hemsida.

En annan detalj är att man även ser till att motparten har rent mjöl i påsen. Anlitar du en flyttfirma så måste denna vara registrerad för F-skatt för att RUT-avdraget ska vara giltigt. De flesta tar detta för givet, men faktum är att det är långt ifrån alla som är registrerad för F-skatt och som, trots det, marknadsför sig som ett företag som erbjuder RUT-avdrag för sina tjänster. Det kan skapa stora problem i efterhand. Kolla alltid detta!

RUT för flyttstädning

Ett sista tips får avsluta. I samband med en flytt så är en flyttstädning obligatorisk att utföra. Flyttstädningen innebär att allt ska städas och detta med absolut gehör. Om fusk sker – eller om städningen uteblir – så kan man tvingas betala ett vite till den som ska flytta in.

Det handlar ofta om ett tufft och tidskrävande jobb där man har tankarna på annat håll – att flytta in i den nya bostaden – och rådet är därför att att även använda rut-avdraget för flyttstädningen. I och med att taket har höjts så finns det säkerligen utrymme för både flytt- och städkostnader. Det borgar för en smidig flytt.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer