Vad betyder stadsbud?

Ser man till stadsbud så är den ursprungliga definitionen av detta yrke en person inom transport som arbetar i en större stad och som gör detta mot en speciell taxa.

Den första stadsbudskåren i Sverige såg dagens ljus 1863 och de anslutna arbetarna kändes igen på klädseln. För att tillhöra denna stadsbudskår var en mössa med en numrerad bricka i mässing obligatorisk. Utöver detta så ställdes höga krav på moral, etik och på att de anslutna stadsbuden skulle vara klanderfria i övrigt.

Yrket stadsbud fick därigenom en elegans och en pålitlighet kring sig, något som skapade ett gott rykte och som gjorde stadsbuden till ett givet inslag i stadsbilden. Att man dessutom anammat moderna lösningar gällande transportmedel – cykeln, exempelvis – gjorde servicen snabbare och skapade en större kundnöjdhet.

Moderna stadsbud i form av flyttföretag

Stadsbud var extremt viktig för stockholmare och levererade gods och paket över hela staden – alltid på utsatt tid, alltid med ett leende på läpparna och detta oavsett väder och vind.

Stadsbud finns fortfarande kvar, men idag så ser servicen lite annorlunda ut. Begreppet stadsbud är numera använt av flyttföretag och det är den tjänsten folk i gemen associerar då det hör namnet. Vill man exempelvis ha en soffa levererad så kontaktar man med fördel ett stadsbud för transport av denna.

Det gäller egentligen det mesta som man behöver transportera. Ska ditt företag i Stockholm byta lokaler så kan ni ta hjälp av ett stadsbud. Ska du flytta ditt bohag så kan du anlita ett stadsbud och om du behöver hjälp med att transportera möbler vidare till exempelvis Erikshjälpen så kan du med fördel anlita ett stadsbud. Det handlar om samma service som en flyttfirma ger dig. Bara namnet är egentligen det som skiljer.

Flyttföretag i Stockholm – nya stadsbud

Borta är således tiden med den speciella mössan med en numrerad mässingplatta på. Eller? Nej, faktum är att det ursprungliga företaget fortfarande finns kvar och lyder under namnet Stadsbud i Storstockholm. Klädseln är skyddad och får endast användas av denna firma, även om man numera mest ser kepsen med mässingplattan på logotypen.

Det är alltid roligt med lite kuriosa och lite historik. Alla yrken har en sådan att se tillbaka på och vi inom flyttbranschen är inget undantag från detta. Från klassiska stadsbud på cykel till heltäckande flyttföretag som kan ta hand om alla typer av transporter. Tiderna förändras, och tur är väl det?

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer