Triangelbyte hyresrätt – så fungerar det

Då man har en hyresrätt och samtidigt känner att man vill flytta så kan man hamna i ett dilemma. Detta särskilt i Stockholm där bostäder inte växer på träd. Ska man ge upp den hyresrätt man har bara för att man exempelvis behöver en större – eller en mindre – sådan?

Inte nödvändigtvis. Det finns alternativ där man byter sin hyresrätt mot en annan. Detta kallas för ett direktbyte. Det är också det vanligaste skeendet vid lägenhetsbyten. Två personer är i behov av att byta bostäder av olika skäl, de hittar varandra och de gör ett byte rakt av – givetvis med godkännande av respektive hyresvärd.

Det kan emellertid även ske byten på andra sätt. Vi kan ponera att vi här har Person A som fattar ett extremt tycke för Person B´s bostad och som verkligen känner att den bostaden möter alla krav man har. Person B är emellertid skeptisk till att genomföra ett byte och detta av den enkla anledningen att den bostad som person A hyr inte alls passar.

Så fungerar ett triangelbyte

Har man då kört fast och kommer Person A att tvingas ge upp sina drömmar? Inte om Person C kommer in i handlingen. Vi kan säga att Person C hyr en bostad som fyller de krav som Person B har och att denne samtidigt verkligen gillar den bostad som Person A hyr. Plötsligt har möjligheter för ett så kallat triangelbyte öppnat sig. Person A får sin drömbostad då han tar över Persons B´s lägenhet. Person B å sin sida tar över kontraktet som Person C har och denne tar i sin tur över Person A´s bostad. Alla nöjda och glada!

Ett triangelbyte är långt ifrån ovanligt och även om det må låta lite invecklat så är det en relativt enkel procedur att ta från start till mål. Det finns dock vissa saker att tänka på längs vägen också. Vi räknar upp några viktiga punkter som dels gör ett triangelbyte enklare och som dels också håller bytet inom de lagar och regler som finns.

  • Prata med hyresvärden. Det är viktigt att hyresvärden är inkluderad och medveten om att du planerar att byta din bostad. Denne kommer nämligen att ha visst mandat att stoppa ett byte i slutändan. Hyresvärdar idag har bättre koll och vill förhindra att exempelvis svarta byten sker – något som varit vanligt i större städer. Detta kan kontrolleras genom att exempelvis en kreditprövning tas samt att gamla lönespecifikationer samlas in. Det här gäller samtliga tre hyresvärdar vid ett triangelbyte. Se till att följa de regler som finns. En liten fotnot är emellertid följande: även om en hyresvärd skulle vägra att godkänna en ny hyresgäst vid ett triangelbyte så är det ändå inte omöjligt att detta ändå kan ske. Man kan alltid pröva ett ärende hos Hyresnämnden också. Det förutsätter emellertid att ett visst antal kriterier uppfylls och att exempelvis en familjesituation – eller en ekonomisk situation – förändrats.
  • Gå via en sajt. Det finns många sajter att använda för att byta bostäder. Det är också en bra väg att gå då man, så att säga, direkt når intresserade parter. Rådet är att du även använder dig av andra kanaler där exempelvis olika sociala medier är utmärkta för att skapa ett intresse.
  • Gör din bostad intressant. En viktig punkt är att du måste anstränga dig för att få din egen bostad att bli mer tilltalande för andra. Lägg krut på professionella bilder. Överväg en homestylist och försök att vara noggrann med beskrivningen av din bostad. Lek mäklare, helt enkelt!
  • Var tålmodig. Det kan ta lång tid innan du får napp och detta av logiska skäl – tre stycken parter ska samtidigt fatta tycke för olika bostäder. Detta kräver ett tålamod och var heller inte förvånad om det skulle bli avhopp i sista sekunden. Tyvärr är detta inte ovanligt. Om någon person får kalla fötter i samband med att ett triangelbyte planeras så går hela affären i stöpet. Ingenting är klart förrän allt är signerat och ta aldrig ut något i förskott! Ett ljus i mörkret är att det kan gå exceptionellt fort då man väl får napp också.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer