Tips för en miljövänlig flytt

Hur kan man genomföra en miljövänlig flytt? Vi alla har ett ansvar i att försöka minimera våra avtryck och skapa en bättre värld. Det gäller i alla led. Kan man försöka ändra vanor och hela tiden ha miljön i fokus så kan man också vara med och bidra. De små stegen är extremt viktiga och här har vi alla en chans att påverka och skapa en förändring. Så även vid en flytt

Vitt pappershus på grön gräsmatta med vita personfigurer intill

Hur kan man då genomföra en miljövänlig flytt? Vi tänkte gå igenom detta och ge några tips kring hur man kan tänka. Förhoppningsvis så kan dessa tips leda till att du, vid din nästa flytt, tar ett större ansvar och minimerar dina egna avtryck på klimatet:

  • Planera bättre. Varje flytt måste planeras noggrant. Vill man genomföra en miljövänlig flytt så är planeringen väldigt väsentligt. Först och främst så handlar det om transport. Vi delar in den i två delar där den första handlar om hyra av transportbil. Här kan du med fördel ringa runt till olika bensinstationer och höra dig för king vilka alternativ som finns. Finns det exempelvis flyttbilar som drivs med etanol så är det ett bra val! Den andra delen av transport handlar om att se till att planera resandet. Målet är – och ska alltid vara – att åka så få gånger som möjligt mellan plats A och plats B. Nästa punkt blir viktig. 
  • Packa rätt. Genom rätt packning så kan man komma undan de mer onödiga resorna. Att utse en packmästare är ofta avgörande i detta: se till att en av de som hjälper dig med flytten har ansvaret över att stuva in alla föremål, möbler och prylar på rätt sätt. Det gör skillnad! Stoppar ni allt huller om buller så blir det också många fler resor. Utnyttja även takhöjden. En flyttbil har ofta betydligt mer plats än vad man till en början kan tro. 
  • Hyr kartonger. Kartonger är förvisso miljövänliga, men de har en begränsad livslängd och de används kanske inte i den omfattning man vill för att det ska  vara ekonomiskt försvarbart att ta investeringen. Ett tips är därför att hyra kartonger. Det går ofta att göra via en flyttfirma. Ett annat alternativ – som säkerligen kommer att bli större i framtiden – är att hyra flyttlådor av plast. Gröna Flyttlådan är ett företag som erbjuder den lösningen. Plast kanske rimmar illa med miljövänliga lösningar. Faktum är emellertid att plast – tack vare sin livslängd – är en ultimat lösning då det håller hur länge som helst. De kartonger som företaget hyr ut kan väljas i en mängd olika storlekar och de är enkla att stapla på varandra. De levereras dessutom i etanolbilar så även där finns en tanke på miljön. Ett bra val som verkligen kan vara värt att överväga. 
  • Städa utan kemikalier. Flyttstädningen är obligatorisk och den kan vara väldigt tuff att genomföra. Ingrodda fläckar, hårt smutsade ytor och allmänt skitiga ytor i bostaden måste städas grundligt. Det går att få rent utan en massa tunga kemikalier och starka rengöringsmedel. Välj alltid produkter med miljömärkning – exempelvis Svanen – eller varför inte använda Ättika. Det senare är en perfekt, miljövänlig lösning som råder bot på det mesta. Testa! 

Där hade vi fyra konkreta tips kring hur en flytt kan ske på ett mer miljövänligt sätt. Det bästa sättet är dock ofta att välja en flyttfirma. Genom det minimeras resorna per automatik då de är experter på att både packa och stuva, detta som en naturlig följd av erfarenhet och rutin. Väljer du en flyttfirma så ska du se till att de bilar de använder är av ett mer modernt snitt – de släpper ofta ut mindre avgaser. Titta även över vilken typ av miljöpolicy de har innan du skriver under avtalet.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer