Smidiga emballage för flytt

När man skall flytta är det viktigt att packa på rätt sätt om med rätt emballage. Det är lätt hänt att en kartong tappas eller välter. Om det händer och du packat med bra material behöver du sällan oroa dig. Emballage skall man införskaffa i god tid innan man flyttar. Om du anlitar en flyttfirma så lånar de många gånger ut flyttkartonger och emballage som du kan använda när du flyttar.

Flyttlådor och insatser

Flyttlådor i wellpapp är det mest klassiska flytthjälpmedlet. Ofta är de relativt slitstarka och fungerar för 2-3 flyttningar innan de behöver lämnas till pappersåtervinningen.

Flyttlådor finns i olika tjocklekar och det kan vara bra att vara medveten om. Allt från tunna ettlagers lådor till tjocka och tåliga flerlagers lådor. Om du skall flytta tunga och ömtåliga saker kan det vara värt att skaffa några flyttlådor med lite högre kvalitet. Man kan enkelt specialbeställa lådor som både passar i storlek och tålighet för sådant som cyklar, stora skärmar eller datorer.

En annan sak som många glömmer är insatser till sina flyttlådor. Idag finns det praktiska insatser som låter dig packa glas på ett säkert och enkelt sätt. Lådor med inbyggt skuminrede går också att hitta relativt enkelt. Om något är extremt ömtåligt kan man köpa skumark som man klistrar inne i lådan. De fungerar väldigt bra mot alla typer av stötar.

Hörnskydd och kantskydd

Tavlor och speglar som är lite större är enormt svårflyttat och det är mycket lätt att stöta i en kant så att det blir märken. Vissa lindar filtar och täcken runt ramarna och tejpar för att hålla dem på plats.

För att skydda kanterna och hörnen behövs just det – kantskydd och hörnskydd. De är ofta i papp eller plast och man sätter dem över kanter och hörn där de ger ett mycket bra skydd. Filtar och täcken kan också vara bra då de skyddar duken. Är den något mycket ömtåligt konstverk så råder vi er att specialbeställa lådor med i rätt storlek och inreda dessa med skumark.

Bubbelplast och packchips

Att linda om och fylla upp med material som tar de värsta stötarna är mycket viktigt när man packar. Ett bra tips är att i första hand använda sådant som ändå skall med i flytten. Använd kläder, täcken och kuddar som emballage först. Sedan kan du gå på bubbelplasten och packchipsen.

Packchips är ett bra komplement till skumark. Skall du till exempel packa krukväxter så kan du placera dessa i mitten av en flyttkartong med lite utrymme mellan krukorna och sedan fylla på med packchips runt omkring. På så sätt blir växterna fixerade av packchipsen och kommer inte glida runt i kartongen.

Tejp och sträckplast

Alla lådor behöver förslutas. Tejp och sträckplast gör det jobbet och lite till. En starkare och bredare tejp gör liksom sträckplasten att lådan stabiliseras och blir mer hållbar. Om du flyttar en regnig dag är sträckplasten nästan ovärderlig då den gör flyttkartongerna mer tåliga mot regn. Det sista man vill under en flytt är att ens flyttkartonger skall lösas upp och gå sönder. När man skall packa så mycket som ändå behöver göras vid en flytt är det värt att hyra eller köpa packtejpshållare och sträckfilmspåförare för att underlätta processen.

Börja i tid med att flyttpacka

Det absolut viktigaste att tänka på när man skall flyttpack är att man skall börja i tid. På det sättet hinner man köpa eller låna alla nödvändiga emballage som behövs. Att börja packa i tid gör också att du hinner kategorisera packningen i lådorna på ett smart sätt istället för vräka ner dina ägodelar huller om buller.

Var också noggrann med att skriva vilka rum varje låda tillhör, det gör det enklare på själva flyttdagen och dagarna efter. Köp några breda märkpennor som tål att skriva på kartong med.

Lycka till med din flytt!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer