Packningstips inför flytten

Dags att flytta? Vi ger några packningstips inför flytten. Att flytta handlar mestadels om planering och om att – genom förberedelse – ge sig själv bästa möjliga förutsättningar att klara av den tidsplan man satt upp. Packningen är en stor del av denna planering och det är också något som man bör sköta på egen hand. Till skillnad från att bära så är packningen ingenting man kan förvänta sig hjälp från sina vänner med.

Har du någon gång varit med och hjälp en kompis att flytta så vet du också att du har offrat en vilodag för ändamålet. Du har ställt upp under en lördag eller en söndag. Detsamma gäller för din flytt: dina kompisar kommer att offra en viktig dag enkom för att hjälpa dig. Därför bör du också ha gjort klart och förberett så mycket som möjligt.

Det finns ingenting värre än att komma till en flytt där ingenting är packat, eller där man exempelvis packat i IKEA-kassar eller dylikt. Det är respektlöst. Se till att vara ute i god tid och visa, genom detta, att du är tacksam över den hjälp du faktiskt får.

Viktiga punkter att följa

Med det sagt så tänkte vi gå igenom några viktiga detaljer gällande packningen. Enklast blir det om vi radar upp några punkter som blir lättare att följa och bocka av.

  • Möjlighet att rensa ut: En flytt innebär en nystart och det gäller även kläder, möbler och andra föremål. Se till att rensa ur och skänk bort – eller sälj – det som du tröttnat på eller inte använder. Var osentimental gällande detta. Har du en klänning eller ett par byxor som du inte använder i dagsläget – hur troligt är det att dessa plagg kommer att bli favoriter i framtiden? Idag finns det flera möjligheter att bli av med föremål och plagg på. Använd exempelvis Blocket, Tradera eller Facebook – köp, byt och sälj-grupper – och du kan till på köpet tjäna en liten slant.
  • Rätt kartonger: Kartonger är viktiga och rådet är att du A) köper sådana av bättre kvalitet – de kostar lite mer, men det är definitivt värt det och B) köper samma storlek. Det senare gör att det blir lättare att stuva in allt i flyttbilen. Att blanda storlekar gör det betydligt svårare. Gällande flyttkartonger så kan du även titta närmare på möjligheten att hyra sådana. Kolla med en lokal flyttfirma eller budfirma om de erbjuder en sådan lösning. Då får du högkvalitativa kartonger till ett bra pris – och där du sedan också slipper förvaringen av dem i framtiden.
  • Packa rätt och i rätt ordning: Det vanligaste misstaget som sker är att man packar för tungt. Det ökar risken för olyckor där både person och föremål kan skadas. Packa lagom och gå hellre en extra sväng. En annan viktig sak är att packa i rätt ordning och från rum till rum. Börja med exempelvis köket och gå sedan vidare till sovrummet och vardagsrummet. Spara badrummet till sist. Tänk på att packa i god tid och planera för vad du ska använda under veckan som föregår flytten. Du kanske klarar dig med en tallrik, ett par bestick, ett glas och en stekpanna/kastrull?
  • Märk upp allt ordentligt. Det tar inte särskilt lång tid att skriva på en kartong vad som finns i – och var kartongen ska placeras. Det är emellertid något som effektiviserar rejält. Skriv tydlig A) vad som finns i – böcker, skivor, spel osv – och B) var i den nya bostaden kartongen ska ställas – exempelvis vardagsrummet. Skriv på alla sidor också så blir det ännu enklare att följa anvisningarna.
  • Förbered även i övrigt. Se till att skruva av alla ben på soffan. Tejpa fast alla sladdar vid teknisk apparatur. Packa in känsliga föremål med papper eller plast. Tejpa byrålådor så att de inte åker ut medan ni bär. Om det finns möjlighet så kan ni även hänga upp lampor – som normalt löper störst risk att skadas – i taket på flyttbilen. Kort sagt: se till att skydda det du är rädd om!
  • Utse en packmästare. Hur många ni är som bär är inte avgörande – det är hur ni organiserar er. Para ihop er två-och två och utse en person som packmästare. Dennes uppgift blir att packa bilen så att ni ryms med så mycket som det bara är möjligt. Rätt packad flyttbil kan innebära att ni slipper åka flera gånger. En viktig uppgift!

Dessa tips kan vara värdefulla att följa för en smidigare flytt. Tänk även på att förrådet ska tömmas ur och att du ska avsluta med en flyttstädning. Det senare innebär att du med fördel kan lämna all städutrustning kvar i bostaden. Lycka till med flytten!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer