Packa glas och porslin – tips för en smidig flytt

Inget kalas utan kras? Inte då det handlar om en flytt. I samband med en flytt så är det inte ovanligt att höra ljudet av att någonting går sönder. Handlar det om ljudet av krossat glas eller porslin så kan man också vara säker på att det sällan handlar om ett enstaka föremål: där kan många saker gått sönder samtidigt.

En tappad kartong i trappen, en kartong som får någonting tungt över sig inne i flyttbilen eller en kartongs som släpps ned på ett oförsiktigt sätt i samband med att man kliver in i den nya bostaden. Olyckan kommer klädd i olika skruder och som flyttande så kommer den alltid med lika stor besvikelse. En besvikelse som dessutom nästan alltid kan undvikas.

Genom att packa rätt så kan man undvika olyckor där glas och porslin går sönder i samband med en flytt. Vi ska gå igenom några enkla – men effektiva – tips om hur du ska gå tillväga.

Så packar du glas vid en flytt

Det första man ska tänka på handlar om en generell uppmaning: se till att packa allt i god tid innan flytten ska ske. Ju mer tid du ger dig själv, desto noggrannare kan du också vara. Det är ofta vid panik – när man packar kvällen innan – som olyckor tenderar att ske. Man tar genvägar och hoppas på det bästa. Det fungerar sällan. Avsätt några kvällar veckan innan flytten för att packa allt ditt bohag. Du kan äta med en uppsättning tallrikar, bestick och glas under den korta perioden.

Att packa glas handlar om att välja rätt material – och att vara väldigt frikostig med detta. Det bästa är om du har originalförpackningar kvar. Då kan du ställa glasen i dessa och fylla på med papper runt om varje enskilt glas; det ger en bra, stabil grund.

Annars är nyckeln att undvika kontakt. Det innebär att varje glas ska emballeras och detta både på in och utsida. Vanligt tidningspapper fungerar utmärkt – även om trycksvärtan kommer att kräva en diskning i efterhand. Vira in varje glas med papper och placera dem sedan stående i kartongen – gärna upp och ner. Du kan med fördel lägga en handduk mellan varje lager också.

Så packar du porslin

Tallrikar är det som går sönder oftast i samband med en flytt. Detta på grund av en enkel anledning: man tänker logiskt. Logiken säger att tallrikar ska placeras liggande och ovanpå varandra – som man lägger in dem i köksskåpet. Faktum är att det är betydligt bättre att ha dem stående mot varandra. Fortfarande dock – på samma sätt som gällande glas – med skydd i form av papper runt varje tallrik.

Det ska alltid finnas ett skyddande lager mellan tallrikar – och det ska alltid vara tätt mellan dem. Det är när de riskerar att röra sig som de går sönder. Ska du packa glas och tallrikar i samma kartong så bör de förra – glasen – placeras på toppen och gärna då med en handduk som golv. Den placeras alltså ovanpå tallrikarna.

Lycka till och se till att du har glas att skåla in livet i den nya bostaden med!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer