Hjälpmedel för tunga lyft

För att ta hand om sin kropp och hälsa bör man överväga att använda olika typer av hjälpmedel när man skall bära eller lyfta tungt. Det finns olika typer av prisvärda lösningar som gör att det blir mindre tungt att lyfta. Fundera på vad det finns för utmaningar i och med din flytt och planera efter det. Flytta inte själv utan ta hjälp av andra personer. Det bästa hjälpmedlet vid flytt är faktiskt andra människor som hjälper dig. Och man kan ju alltid anlita en flyttfirma.

Handskar – en absolut nödvändighet

Det första man skall tänka på att införskaffa innan en flytt är ett par rejäla handskar. Handskar kan man hitta relativt bra och billigt. De kommer hjälpa dig att inte slinta och tappa saker när du flyttar. Dessutom så skonar de händerna från hörn, kanter och stick vilket annars kan göra att du får sår.

Bärselar och lyftremmar – bär säkert

Något annat som är prisvärt och enkelt att får tag på är bärselar och flyttremmar. De gör att du bär med hela kroppen istället för att bara belasta händer, armar och rygg. Oftast så trär man in armarna i selen så att den bildar ett kors i ryggen. Sedan spänner man fast eller placerar föremålet som skall flyttas mellan de som ska bära. På det här viset kan man säkert bära mycket tunga saker utan att det blir för ansträngande. Flyttremmar och dylikt låter dig ha händerna fria så att du kan stabilisera upp föremålet som du bär.

Vagnar, pirror och transporthörn – rulla ditt bohag

Ett bra sätt att flytta tunga föremål är helt enkelt att rulla dem. För att rulla dina saker finns en hel del olika hjälpmedel, både större och mindre. Man behöver inte bo i en herrgård med hiss för att använda vagnar och andra rullande redskap. Pirror är mycket användbara, på en sådan kan du stapla flertalet flyttkartonger vilket spar både tid och kraft. När man är färdig går de enkelt att fälla ihop. Pirror väger oftast inte så mycket.

Bor man stort kan man ta in en transportvagn, det är steget upp från en pirra. En vagn begränsas inte av hur mycket du kan bära så det går att lasta precis så tungt som den håller för. Om man planerar att köra in vagnen i en hiss är det viktigt att man inte packar den tyngre än vad hissen klarar av.

Transporthörn är mycket praktiskt. De kan användas på mycket små ytor. Transporthörn är för det mesta fyra separata hörn som man sätter under sådant som är tungt, till exempel en ett större skåp eller en soffa. När de är utplacerad kan du enkelt rulla iväg möbeln.

Domkraft och ramper – en hjälp på vägen

För att enklare kunna lyfta upp tunga föremål på vagnar och transporthörn kan mindre domkrafter vara en ide att använda. Det finns domkraftslösningar som passar bra för den som skall flytta. Med domkraft behöver du själv inte göra själva lyftet.

Om man rullar sina saker på pirror, vagnar eller transporthörn kan ramper göra att man undviker trappsteg och annat som kan få ekipaget att tippa. Ramper kan man hyra, köpa eller tillverka själv. Om man tillverkar dem själv är det viktigt att man vet vad man gör så att de har en viss bredd och att de håller för den tyngd de skall användas för.

Trappklättrare – bra vi flytt av pianon

Tyvärr är många inte bekanta med trappklättrare. Det är ett alldeles utmärkt hjälpmedel om det saknas hiss och man bor högt upp i ett flerfamiljshus. Trappklättrare finns i varierande utföranden och kan fungera och se ut på olika sätt. De vanligaste typerna är manuella, utan elektronik och ser ut som vanliga pirror. Det finns även elektriska trappklättrare med avancerad mekanik som kan flytta pianon och andra mycket tunga föremål på ett säkert sätt.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv