Försäkringsfrågor vid flytt – vems försäkring gäller?

Försäkringsfrågor vid flytt – vems försäkring gäller om någonting går sönder? Är det din försäkring – eller är det försäkringen som flyttfirman har som kommer att täcka eventuella skador? Det finns alltid risker i samband med att man flyttar. Dels så handlar det om att man kan skada saker genom att tappa föremålet/kartongen/möbeln, dels så handlar det om att färden kan medföra skador och dels så kan exempelvis en trafikolycka ställa till det. Det är därför man alltid ska se över försäkringar i samband med en flytt. Frågan är vad som gäller?

Om du väljer att flytta på egen hand så har du också en försäkring att luta dig tillbaka mot. Din hemförsäkring gäller vid en flytt och den brukar – beroende på vilket försäkringsbolag du har samt vilken typ av premie du löst – gälla i upp till trettio dagar i samband med en flytt. Det förutsätter att både den nya bostaden och den gamla har en hemförsäkring. Att du har den långa tiden på dig skapar en trygghet: du behöver inte stressa och därigenom göra kostsamma misstag.

Man kan även göra vissa tillval. Många försäkringsbolag erbjuder exempelvis flyttskydd. Löser man detta så har man ett högre försäkringsbelopp och således också en större trygghet. Hemförsäkringen täcker en del och kommer normalt med ett högsta ersättningsbelopp. Löser man tillägget så finns inget ersättningsbegränsning. Det kan vara värt att överväga. Återigen dock: det är en fråga om vilket försäkringsbolag du har och hur din specifika hemförsäkring ser ut.

Det som emellertid är lika oavsett försäkringsbolag är att din försäkring gäller – i samband med en flytt – för dig och för de som hjälper dig vid flytten. Om du anlitar en flyttfirma så är inte din hemförsäkring ditt skyddsnät: det är då flyttfirmans egna ansvarsförsäkring som gäller. Går någonting sönder i samband med din flytt så är det den försäkringen som gäller. Bra? Ja, det är på det stora hela positivt. Men, det finns viktiga saker att tänka på också.

Har flyttfirman en försäkring?

Det viktigaste du kan göra i samband med att du anlitar en flyttfirma är att säkerställa att de har en ansvarsförsäkring. Det är det tyvärr långt ifrån alla som har. Detsamma gäller exempelvis för försäkringar av fordon och andra trafikförsäkringar. Yrkestrafiktillstånd är också viktigt att det finns.

Många tar detta för givet: anlitar man en flyttfirma så har man också en professionell partner som tar sitt ansvar. Så är det i de flesta fall – men undantag finns, och det är de du ska undvika.

Vad händer om olyckan är framme och det visar sig att den flyttfirma du anlitat inte har någon försäkring? Det är troligt att du hamnar i en tvist och att det är långt ifrån en säkerhet att du får några pengar som ersättning. Tyvärr.

Din egen hemförsäkring gäller, som sagt, inte heller om du valt att lägga flytten i händerna på en flyttfirma. Det ligger på ditt ansvar att kolla upp detta. Det tar inte lång tid – men det sparar dig både bekymmer och pengar om någonting oförutsett inträffar.

Bohag 2010 – ett enkelt sätt att säkerställa kvalitet

Bohag 2010 är ett antal regler som tagits fram av Konsumentverket och flyttbranschen. Följer ett flyttföretag Bohag 2010 så har man också en större säkerhet som konsument: det handlar om allmänna bestämmelser för bohagsflytt och det ger en trygghet både vad gäller kvalitet på jobbet och gällande betalning samt försäkringar. Sök alltid en partner som arbetar efter dessa riktlinjer och bestämmelser.

Gällande betalning så ska du välja ett företag som erbjuder dig fasta priser och skriftliga avtal. Undvik de företag som vill ha betalt per timme och som erbjuder betydligt lägre priser än normalt – särskilt om det handlar om svarta pengar. Idag så är flytthjälp inkluderat i Rut-avdraget. Det ger dig ett förmånligt pris ändå och det ger dig också större säkerhet. För att erbjuda Rut så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Det kan du enkelt kolla med Skatteverket innan du sluter ett avtal.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer