Försäkring under själva flytten?

Vad gäller egentligen under en flytt rent försäkringsmässigt? Vad händer om någonting går sönder och ersätts du den kostnaden? Har du försäkring under själva flytten? Vi tänkte gå igenom lite kring vad som gäller och hur du ska tänka i samband med att du flyttar.

Två olika scenarion finns primärt i samband med en flytt och sett ur ett försäkringsperspektiv. Det ena är att du flyttar på egen hand och utan en anlitad flyttfirma. Där är det din hemförsäkring som tar eventuella kostnader för skador på ditt bohag. Men, det är långt ifrån säkert att din hemförsäkring täcker alla kostnader – eller någon överhuvudtaget.

Våra hemförsäkringar ser olika ut och lite beroende på vilket försäkringsbolag du har samt vilken premie du löst så ser din försäkring också annorlunda ut i samband med en flytt. Det du definitivt inte kan räkna med – oavsett vilken premie du har eller hos vilket försäkringsbolag – är att du blir ersatt för skador som du själv bär ansvaret för. Om du exempelvis har packat ditt bohag på ett sämre sätt och upptäcker att vissa möbler, porslin eller tavlor har gått sönder så kommer du inte att få någon ersättning.

Vad täcker försäkringen?

De flesta hemförsäkringar täcker enbart skador som kommer av brand, av stöld eller av skadegörelse. Om du exempelvis stannar längs vägen för att äta och sedan upptäcker att någon brutit sig in i flyttbilen och stulit egendom så täcker hemförsäkringen den stölden. Samma sak om någon saboterar bohaget medan ni äter. Ett annat scenario som kan komma att täckas av hemförsäkringen är att ni blir påkörda och att bohaget skadas som en följd av detta. Då gäller det dock naturligtvis att olyckan inte kommer av att du gjort fel – det är den andra chauffören som ska ha begått misstaget som föranledde krocken.

Man kan, för ytterligare säkerhet, välja att utöka försäkringen i samband med en flytt och göra ett tillägg just för flytten – ett flyttskydd. Det rekommenderas och rådet är att du ringer ditt försäkringsbolag innan flytten för att se över villkoren.

Välj en flyttfirma med försäkring

Det andra scenariot är att du väljer att anlita en flyttfirma för din flytt. Många ser detta som den största säkerheten. Det är sant, till viss del. Du får ett professionellt jobb som borgar för en säker flytt – men du får detta bara genom att välja rätt flyttfirma.

Se alltid till att kontrollera att den flyttfirma du anlitar arbetar under en försäkring. Tyvärr finns det många rötägg i branschen och det kan skapa stora problem för dig. Saker försvinner, saker går sönder och ingen tar ansvaret. Det är inte alls ovanligt. Utöver att säkerställa att det finns en försäkring så ska du även kolla upp företaget på andra sätt. Har man trafikförsäkring? Har bilarna man använder försäkring? Hur ser det ut med F-skatt och hur pass många verksamma år har man egentligen? Var även noggrann med att kolla upp referenser för ytterligare säkerhet.

En flytt med en professionell flyttfirma i Stockholm är det säkraste och tryggaste alternativet, men det kommer att krävas en del ansträngning från din sida för att hitta rätt företag också. Välj aldrig på måfå och där du stirrar dig blind på priset. Med RUT-avdraget tillgängligt så kommer du ändå ganska billigt undan. Lycka till!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv