Bära möbler i en spiraltrappa – en guide

Att spiraltrappan återigen seglat upp som en populär lösning är lätt att förstå. Den tar upp minimalt med utrymme i jämförelse med andra trappor, den har en modern touch som ger bostaden en egen personlighet och den är dessutom prisvärd. Men, så var det det här med att bära möbler också.

Att en spiraltrappa har klara fördelar tar inte bort att det finns några nackdelar också. Dels så är en spiraltrappa lite knepig att gå både ned- och upp för. Den kan kännas klaustrofobisk och den kan vara svår att hitta stegen i. För både äldre och för barn så kan detta bli väldigt farligt. En annan nackdel handlar om att bära möbler. Hur ska man göra där? Helt lätt är det inte, men vi ska ge några råd i en liten guide här nedan.

  • Mät. Det viktigaste är att du mäter dels trappans bredd och dels också de möbler som ska bäras upp. Om möblerna ska bäras ned för spiraltrappan så är det enklare. Helt enligt logiken att de, trots allt, någon gång har kommit på plats – och därför också borde kunna gå att få ner. Det viktiga är att du mäter möblerna och att du genom detta ser att det finns en teoretisk möjlighet att bära upp dessa för din spiraltrappa.

  • Skruva. Se till att göra möblerna mindre. Ta bort exempelvis ben från soffan, alla kuddar, lådor som kan åka ut och så vidare. Det gör att du får en smalare möbel som även tappar i vikt.

  • Vaddera. Ett tips är att du fäster något typ av skyddande material längs med kanterna. Det kan ge din möbel ett nödvändigt skydd mot att slå i – eller dras mot – spiraltrappan. Viktigt är, baserat på punkten ovan, att du inte använder för mycket skydd då det i så fall gör din möbel bredare.

  • Tålamod. Minst två stycken kommer att bära. En längst fram som visar vägen och en person som håller i änden på möbeln. Här krävs både samspel, god kommunikation och tålamod. Det kommer att krävas omtag och det kommer att krävas att ni testar er fram med olika vinklar, olika ställningar på möbeln och där ni kanske tvingas vila lite mellan. Var då gärna tre personer så att den tredje kan rycka in och hålla emot om ni måste vila musklerna. Försök att prata er – lugnt och sansat – genom projektet. Och: våga säg till om det blir för tungt. Det är inte värt att skadas.

Överväg andra alternativ

Går det inte att få upp möbeln för spiraltrappan? Det är inget misslyckande i sig och ingen prestigeförlust. Det handlar, som sagt, om ett ganska svårt projekt. Detta gör att man redan från start faktiskt kan överväga andra metoder och alternativ.

Är det ett loft som ska inredas? Då kanske det går att hissa upp möbeln istället? Finns det en balkongdörr eller ett stort fönster? I så fall kan det vara möjligt att få möbeln på plats via huskroppens utsida? Mät upp och kolla! Gå igenom alla alternativ innan och hitta det som passar bäst.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv