Vilken typ av flyttbil ska man hyra till sin flytt?

Vilken typ av flyttbil ska man hyra till sin flytt? Den frågan är en av de första som dyker upp när man står inför att flytta. Eller, det borde vara så i alla fall. Många inser tyvärr att man glömt bort denna fråga och där man tvingas ta det som finns tillgängligt på bensinstationen. Om det ens finns någon flyttbil tillgänglig överhuvudtaget.

Vi skulle alltså, baserat på det vi ovan skrev, säga att det bästa är att man är ute i god tid. Vet du att du ska flytta under en viss helg – se till att du bokar en flyttbil så snart som möjligt. Detta gäller oavsett var du bor, men kanske speciellt i en större stad. Konkurrensen är stor och utbudet är begränsat. Hur många ska flytta under en helg i Stockholm, som exempel?

Du bör tänka på storlek snarare än pris. Detta av naturliga skäl. Du vill vid en flytt slippa åka fram och tillbaka flera gånger. En större flyttbil är därför att föredra. Ett alternativ kan även vara att hyra fler än en flyttbil och försöka få ytterligare en chaufför som kan köra denna.

Man ska dock även vara medveten om att det nästan är omöjligt att få plats med allt bohag i en flyttbil och att den där sista svängen tillbaka – som nästan alltid dessutom innehåller ganska mycket saker – nästan blir oundviklig för en lekman. Det är också en skillnad mellan professionell hjälp och en flytt utförd av vanliga privatpersoner: packningen i flyttbilen sker med en tanke på att maximera utrymmet – utan att någonting tar skada.

flyttfirma stockholm

En formel att luta sig mot

Det finns emellertid en formel som kan användas i samband med att man räknar på det egna bohaget kontra vilken typ av flyttbil som ska hyras. Den brukar ge en bra fingervisning, men den är samtidigt väldigt genomsnittlig. Med detta menar vi att alla har olika behov och att du kan äga betydlig fler – eller mindre – föremål och möbler. Använd gärna formeln, men utgå från ditt eget bohag också.

Man brukar säga att en bostad med ett rum och kök behöver en flyttbil med ett packutrymme motsvarande 15-20 kubikmeter. En tvårums-bostad behöver 20-25 kbm medan en bostad med tre rum behöver en flyttbil med 25-35 kbm. 4 rum och kök ligger på 35-40 kubik och en bostad med fem rum kräver en flyttbil med ett packutrymme på mellan 40-50 kubikmeter. Ungefär så räknar professionella flyttföretag i samband med att de skapar offerter till sina kunder och det ger en fingervisning om hur mycket utrymme du kommer att behöva.

Ditt körkort ska även det tas med i beräkningen. Det är inte säkert att du med ett vanligt B-körkort får köra en större flyttbil. Handlar det exempelvis om en flyttbil med en packyta motsvarande 65-80 kubikmeter kommer att kräva ett C-körkort. Kolla alltid upp detta i samband med att du hyr din flyttbil!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer