Vem ansvarar för skador på bostaden som uppstår i samband med en flytt?

Att flytta innebär att man måste bära ganska tunga saker från den bostad man ska flytta från. Detta kan innebära att olika ytskikt kan gå sönder. Du bär en soffa med en kompis och ni stöter in denna i en list som går sönder. Du bär en kartong vars botten lossnar och där det tunga innehållet skadar golvet. Och så vidare. Det finns tydliga risker med att flytta – men vem ansvarar egentligen för skador på bostaden?

Det finns en väldigt viktig punkt i detta och den handlar om hemförsäkringen. Du som flyttar bär ansvaret för att ersätta eventuella skador på bostaden som sker i samband med en flytt – men har du en giltig hemförsäkring så kommer kostnaderna, helt eller delvis (beroende på vad som skett) att täckas av denna.

I samband med en flytt så är det viktigt att man ser till att man har en hemförsäkring som gäller både för den bostad man lämnar och för den dit man ska flytta. Samma typ av skador kan naturligtvis även ske i samband med att man bär in allting till den nya bostaden.

Ring alltid ditt försäkringsbolag i samband med att du ska flytta och kolla upp vad som gäller och om du eventuellt kan behöva lösa någon typ av tilläggsförsäkring för att vara på den säkra sidan.

Lös en extra flyttförsäkring

Att de flesta hemförsäkringar täcker skador i samband med en flytt är en sanning med viss modifikation. Den täcker skador i den gamla och nya bostaden som uppkommit som en följd av flytten – exempelvis då på nämnda ytskikt. Men, hemförsäkringen täcker dock inte skador som sker i samband med själva transporten.

Där kan ett tillägg vara nödvändigt att lösa. Väljer du att lösa en flyttförsäkring så står du säker om du exempelvis skulle bli påkörd, om flyttbilen skulle börja brinna, om den skulle bli saboterad i samband med av- och pålastning eller om den skulle bli stulen medan ni exempelvis stannat för en kopp kaffe. Det är en trygghet värd att betala för då de flesta skador i samband med en flytt sker just vid transporten.

Bohag 2010 – flyttfirman tar ansvar

Men – och det här är viktigt: detta tillägg gäller inte om du anlitar en flyttfirma. Därför blir också valet av en flyttfirma väldigt viktigt. Anlitar du en flyttfirma så ska du alltid se till att dessa arbetar under en ansvarsförsäkring och att de exempelvis har bil- och trafikförsäkring. Utöver detta så är även exempelvis Bohag 2010 ytterligare en kvalitetsstämpel att aktivt eftersöka. Bohag 2010 innebär att flyttföretaget tar ansvar för hela flytten – från utflytt, vidare till transport och hela vägen in i den nya bostaden.

Tyvärr finns det otaliga exempel på där privatpersoner hamnar i tvister mot flyttföretag i samband med att någonting gått sönder i samband med en flytt. Genom att undersöka företaget lite noggrannare innan du signerar ett avtal så kan du slippa det obehaget.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv