Vad innebär dolda fel vid husköp?

När man köper en bostad har man som köpare ansvaret att noga undersöka den för att utesluta att det finns några fel i den. Det bästa man kan göra när man köpt en bostad är därför att anlita en professionell besiktningsperson som vet vart man skall leta efter fel så att du kan fullfölja din undersökningsplikt. Precis som att anlita en flyttfirma för själva flytten kan en korrekt utförd besiktning visa sig vara en mycket smart investering.

Dolda fel är då de felen som du upptäcker efter hand och som du inte var medveten om när du köpte huset. Du har upp till 10 år på dig att upptäcka ett dolt fel från det att du får tillträde till huset. Om du upptäcker fel måste du informera säljaren inom “skälig tid” vilket räknas som cirka två månader. Det är bra att rapportera om felet skriftligen så det kan fungera som bevismaterial ifall det blir en rättstvist. Om du haft en besiktningsperson där som inte heller har upptäckt felet så hjälper det dig att få rätt.

Ett dolt fel kan tvinga säljaren att ge dig en ekonomisk kompensation och till och med i vissa fall häva hela köpet. Hävning av köp sker dock bara om du haft tillgång till huset i mindre än ett år. Det finns fall med särskilda omständigheter där säljaren medvetet lurat köparen, då kan husköpet hävas även om köparen haft tillträde i mer än ett år.

Exempel på dolda fel

De dolda felen upptäcks oftast inte vid besiktning för att det är – just det – dolda. Många av felen sitter bakom, under eller mellan. På ställen som man helt enkelt inte kan se om man inte är Supermannen. Vi ska ge några exempel på vart du kan stöta på dolda fel:

  • Badrum. Här finns det både fukt och el som kan göra mycket skada ifall saker som vattenledningar, isolering och tvättmaskiner inte är isolerade rätt. Att någon slarvat vid kaklingen och missat fuktspärren är tyvärr ganska vanligt. Det kan även finnas fel som man även kan se men inte förstår är fel, som golvbrunnens placering.
  • Dränering. Att dräneringen runt huset är bra och rätt gjord är mycket svårt för en lekman att veta. Fuktfläckar och mögel i källaren brukar skvallra om att något inte står rätt till.
  • Skadedjur. Ibland döljer det sig små krabater i skåp och väggar. Om man misstänker att de funnits innan man flyttade in så kan den förra ägaren bli skyldig att betala för sanering.
  • Ventilation. Vid renoveringar sker det ibland att ventilationen inte blir riktigt rätt. Det gör att luftkvaliteten försämras och kan i vissa fall leda till mögel och mikrobiell tillväxt.
  • Taket läcker. Köper man bostaden på sommaren kan det vara först med höstregnen som man märker att taket läcker. Köper man ett äldre hus där taket aldrig bytts så kan man däremot behöva vara beredd på att den här typen av fel kan uppstå utan att man får någon kompensation.

Vad gör man om man upptäckt ett dolt fel?

Först tar du dit en besiktningsman som kan kontrollera felet. Dennes utlåtande ligger till stor del som grund i hur beslutet blir vid en prövning. Om besiktningsmannen anser att det rör sig om ett dolt fel skall du undersöka hur mycket det kommer kosta att åtgärda felet. Som vi skrev innan är det viktigt att höra av sig skriftligen till säljaren omgående. Ersättning som du kan få vid fel skall motsvara förhållandet mellan värdet på fastigheten vid felaktigt skick och avtalsenligt skick. Gör en reklamation på köpet och vidta de åtgärder du kan för att skadan inte skall bli större. I bästa fall har säljaren en försäkring mot dolda fel.

Vi hoppas den här texten har hjälpt dig så att du vet hur du skall gå tillväga nästa gång det är dags att köpa en ny bostad!

Läs även: Vem ansvarar för skador på bostaden som uppstår i samband med en flytt?

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer