Sälja lägenhet privat – vanliga misstag

Att sälja sin lägenhet privat är inget som rekommenderas såvida lägenhetens värde inte understiger en miljon eller köpet är mellan släktingar eller vänner. Även i de ovanstående fallen skall man tänka sig för noga. En bostadsaffär är en komplicerad sak. Licensierade mäklare är utbildade och har erfarenhet inom ämnet. Här nedan listar vi några vanliga misstag som brukar göras när man säljer lägenheter privat.

Att sälja en bostad är ett jobb

Det är mycket arbete kring att sälja en lägenhet. Man måste se till att processen går rätt till och vara spindeln i nätet. Du skall hålla i annonsering, visning, budgivning och kontraktskrivning. Att vara mäklare är ett jobb och om du tar på dig att sälja din bostad så måste du se det som ett jobb och inte något som du gör vid sidan av. Om du har familj och ett annat, vanligt arbete vid sidan av bostadsförsäljningen kan det blir stressigt. Fundera ordentligt på om du har tid och kraft att ta dig an den här typen av arbete innan du drar igång med försäljningsprocessen. När du väl är mitt uppe i det kan det vara svårt att avbryta.

Interiörbild från bostad. Ljust rum modernt möblerat i vitt och grått.

Du når inte ut med bostadsannonsen

Många tror att vem som helst kan annonsera ut bostäder på till exempel Hemnet men det stämmer inte. På många hemsidor som förmedlar bostäder får bara mäklare och mäklarfirmor annonsera. Eftersom de flesta letar sig till den typen av sidor när de söker efter bostad kan det vara svårare för dig att nå ut. På Blocket får privatpersoner annonsera ut bostäder. Din bästa chans är att sätta ihop en bra bostadsannons och lägga upp den där. Sedan får du be dina släktingar, vänner och bekanta att sprida annonsen på sina sociala medier. Se till att utforma din bostadsannons så den når igenom bruset med en informativ och lockande text samt bra och illustrativa bilder. Du kommer få anstränga dig lite extra när du säljer utan mäklare.

Du förlorar pengar på bostadsaffären

Vanligtvis får man en mindre vinst när man säljer privat än när man använder sig av en mäklare. Det är dels för att mäklaren har ett större kontaktnät och bättre når ut med annonsen och dels för att mäklaren oftast kan förhandla upp priset under budgivningen. Det är dessutom troligt att du kommer tappa några bostadsspekulanter som blir misstänksamma när du säljer utan mäklare. Även efter att mäklaren tagit ut sitt arvode så kommer du antagligen tjänat mer på att anlita hen än om du säljer privat.

Ogiltiga köpekontrakt

Det finns regler som skall följas när man upprättar giltiga köpekontrakt. Mäklare har rutin på att ta fram regelrätta kontrakt. Du kan behöva anlita en jurist eller liknande för att få till köpekontrakt som håller. Under hela försäljningsprocessen finns det flertalet lagar och bestämmelser som du behöver ha koll på för att bostadsaffären skall ses som seriös och laglig. I värsta fall kan du göra dig skyldig till lagbrott!

Sälja privat? – Inget som rekommenderas

Slutgiltligen kan man säga att det egentligen inte finns någon som rekommenderar att man säljer fastigheter eller bostäder privat om det inte är så att försäljningsvärdet är så lågt att provisionen som blir på försäljningen understiger värdet på arbetet som mäklaren lägger ner.

Det är säkrare, mer ekonomiskt och lugnare att sälja med en mäklare än att försöka sälja själv. Om man inte vill anlita en mäklare som får en provisionsbaserad inkomst så kan man istället förhandla om ett fast belopp.

Att vara snål när man skall sälja en bostad och flytta är dumt. Just i det läget kan det istället vara värt att satsa lite. De investeringar man gör i samband med en försäljning brukar ge god avkastning.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer