Så ställer du in värmen i hemmet för att spara in på elräkningen

Elpriserna är mycket flexibla vilket tyvärr ger många en otrevlig överraskning när de öppnar sin elräkning. Vi ger några tips på hur du kan ställa in och förändra uppvärmningen av ditt hem och på så sätt spara in på elräkningen.

Kolla luftflöde och drag

Ett vanligt misstag som många gör är att försöka dölja sina element bakom stora möbler eller gardiner. Även om element inte är vackra så måste de ha det fritt framför och runt sig så att den varma luften kan spridas i rummet. Om du har golvvärme bör du inte ha mattor på golven då detta, likt tunga gardiner, hindra värmen från att nå ut i rummet.

Om du bor i ett äldre hus så kan det vara så att dina fönster har höga U-värden vilket innebär att de har en dålig isolationsförmåga. Vill du inte byta ut alla dina fönster så kan du iallafall se över hur tätningslisterna och isoleringen ser ut runt dina fönster. Tätningslister i gummi eller silikon torkar med tiden och tappar då sin funktion. Det finns också klimatrutor som du kan sätta på dina befintliga fönster för att sänka U-värdet ytterligare.

Sänk temperaturen

Kanske ett av de mest självklara tipsen. Om din värme kommer ifrån el-element eller eldrivna golvvärmeslingor så kommer dina elräkningar bli mindre om du sänker temperaturen. Man kan säga att du sparar cirka 5% av den elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.

Sänk temperaturen i de rum och utrymmen som inte används så mycket, till exempel garaget, tvättstugan, förråd, källare och liknande. Stäng dörren när du sänkt temperaturen, på det sättet kommer det inte påverka de rum där du rör dig mest. Med öppen dörr kommer den varma luften strömma mot de kalla platserna och på så sätt kommer det bli kallare överallt.

Teckna ett fast elavtal

Ett bra sätt att få ner sina värmekostnader är att binda sitt elavtal. På så sätt slipper du oroa dig över elpriserna uppgång och gör en bra affär. Tillfälliga elavtal är alltid dyrare. Det kan var skönt att veta vad man har att förhålla sig till. Vissa elleverantörer erbjuder också en utjämnad betalning så att du betalar mer på sommaren och mindre på vintern. Det kan vara ett bra sätt att hålla koll på ekonomin att slippa ta hela den ekonomiska bördan på samma gång.

Komplettera eller byt värme- och energikällor

Om du får dyra elräkningar på grund av uppvärmningen så kan det vara ide att fundera på om du skulle kunna komplementera med ytterligare en värmekälla eller till och med byta helt. En luftvärmepump ska vara en bra investering och komplement till din direktverkande el som hjälper dig att få ner värmekostnaderna. Den nya generationens luftvärmepumpar är mycket effektiva och under rätt förutsättningar kan du sänka din uppvärmningskostnad med så mycket som 50%. Välj en luftvärmepump med hög energiklass så kommer din investering snart ha betalat sig själv. En annan lösning är att byta till fjärrvärme, det är ungefär 30% billigare att värma upp sin fastighet med fjärrvärme istället för el. Dock medför det ganska höga installationskostnader. I valet mellan fjärrvärme och bergvärme står bergvärme som den klara vinnaren.

Med solceller så kommer du inte använda mindre el men elen som du tillverkar själv kostar inget och gör på så sätt att dina elräkningar blir billigare. Solceller på ett vanligt villatak tillverkar mer el än nödvändigt under sommarmånader och den elen kan du sälja till din elleverantör och på så sätt jämna ut dina elkostnader mellan sommar och vinter.

Tack för att du tagit del av den här texten och lycka till med dina elbesparingsåtgärder!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv