Så skyddar du ditt hus när åskan går

När åskan går råder också en större brandrisk. Här bjuder vi på några tips som hjälper dig att skydda ditt hus mot bränder under åskväder.
Att ett hus börjar brinna på grund av ett direkt blixtnedslag är ganska ovanligt, det ska mycket till för att blixten i sig själv ska kunna få ett modernt hus att brinna .
Det som däremot händer oftare är att en blixt orsakar skador i någon form och att branden därmed startar i en skadad lampa, dator eller tv.

Åskskydd den viktigaste åtgärden

Den viktigaste åtgärden för att skydda ditt hus mot blixtnedslag är att installera ett åskskydd, vars uppgift är att fånga in blixtens urladdning och sedan leda strömmen från byggnaden ner till marken. Ett överspänningsskydd, även känt som inledningsskydd, är en bra start. Ett sådant gör att det inte kommer in mer ström i ledningarna än det ska. Överspänningsskyddet installeras med fördel tillsammans med en jordfelsbrytare om det inte redan finns en sådan. Detta behöver inte kosta så mycket mer än en tusenlapp inklusive installation.

Komplettera gärna med ett eget jordtag, som ger ett 97-procentigt skydd mot åskan. Ett jordtag, som exempelvis kan bestå av ett jordspett, gör att alla inkommande rör kan anslutas så att man undviker att strömmen åker ut i husets ledningar.

Hus i mörke med blixt som letar sig ned från molnen mot marken.

Ringlina jämnar ut spänningar

En ringlina runt huset är också en bra säkerhetslösning. Den kan vara gjord av exempelvis rostfritt stål och jämnar ut alla stegspännigar inne i ringen. Detta gör att marken runt huset inte blir farlig och det inte kan uppstå spänningar i rör- och elledningar parallellt med marken inne i ringen. Ett tips är att komplettera med en ringlina om man ändå planerar grävarbeten runt huset i samband med en dränering.
Om du vill ha ett 100-procentigt skydd så går det att komplettera med en åskledare på taket, men det är väsentligt dyrare än de redan nämnda varianterna.

Några andra saker som är bra att tänka på

  • Koppla ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet. Detta skyddar dina elektriska apparater. Men har du åskskydd så behövs inte detta.
  • Använd inte dator med strömsladden i under ett åskväder.
  • Undvik att gå upp på berg, vattensporta eller fiska. Vatten leder ström och en människa blir lätt den högsta punkten om vederbörande står i, eller nära, ett vattendrag.
  • Stå helst inte under träd eller andra höga föremål.
  • Var inomhus. Hus av betong skyddar bäst eftersom armeringsjärn är utmärkta åskledare. En bil eller husvagn är bäst jämfört med att vara utomhus.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer