Så fixar du en grusad uppfart

En grusad uppfart är fint och praktiskt. Uppfarter i grus ger ett mjukare och mer organiskt intryck än en asfaltsbelagd yta. Att anlägga en grusad uppfart är något man kan göra själv. Följ vår guide som följer här nedanför.

Planera din uppfart

Det första du behöver göra är att tänka igenom hur du vill att uppfarten ska se ut och vad den ska ha för funktion. Kanske är du redan nöjd med din uppfart och bara vill att den ska vara grusad? I så fall kan du hoppa över det här steget. Annars är detta ett bra tillfälle att få uppfarten precis som du vill ha den med vändplaner och liknande.

Mät upp och märk ut din nya uppfart med pinnar och spänn en färgstark tråd mellan pinnarna så att du på avstånd kan se hur formen på din nya uppfart. Nu när du har en översikt kan du göra eventuella förändringar och förbättringar.

Gräv ur marken

När formen på uppfarten är satt behöver du gräva fram den. Uppfarter av grus har vanligtvis tre lager – bärlager, fiberduk och grus. Detta för att uppfarten ska vara stabil. Ett bra djup att gräva är 15 cm. Jobbet görs enklast med en liten grävmaskin eller en kantskärare. De flesta har inte den typen av redskap hemma men det går att hyra på byggvaruhus. Man kan även gräva med en vanlig spade men det kommer ta betydligt längre tid och vara mycket jobbigare.

För att bli av med schaktmassorna så hyr du en container eller liknande av ett företag som håller på med deponi.

Lägga ut bärlager

När du grävt bort jorden är det dags att lägga ett bärlager. Hur mycket man behöver lägga ut kan vara olika. Det beror mycket på hur markytan ser ut och vad den har för förutsättningar. Är markytan instabil och mjuk behövs det mer bärlager. Vanligtvis lägger man på 10-15 cm, alltså ungefär så mycket som du grävt bort. När du lagt ut bärlagret ska du se till att det är jämnt. Till exempel kan du använda en lång planka och dra längs bärlagret för att sprida ut det.

Nu är det dags att packa. Till detta behöver du en markvibrator eller vibratorstamp. Även sådana går att hyra i större byggvaruhus om du inte har någon hemma. Vattna ytan när du kört en gång och gör sedan en omgång till med markvibratorn.

Täck med fiberduk

Nu ska du lägga ut fiberduken. Detta för att göra uppfarten mer hållbar. Duken gör att jorden inte blandas med gruset lika lätt och på så vis försämrar uppfartens bärighet och dränering. Dessutom hindrar duken större ogräs från att få fäste på din uppfart. Var noggrann när du lägger ut duken och se till att varje yta är täckt. Lägg hellre omlott än skarva. Ha en överlappning på drygt fyra decimeter.

Dags att välja grus

Nu är det tillslut dags att lägga ut gruset, eller slitlager som det också kallas. Det finns många olika typer av grus, de skiljer sig i både färg och form. Egentligen är det mest en smaksak men det finns vissa fördelar med att välja ett lite kraftigare och större grus till en uppfart då bilen inte sjunker ner lika mycket i underlaget.

Man brukar dela upp industrigrus i tre kategorier:
Fingrus är 2 – 6,3 mm
Mellangrus är 6,3 – 20 mm
Grovgrus är 20 – 63 mm

Med naturgrus som man siktat har man fyra olika kategorier, de är lite mer överlappande och här utgår man mer från grusets tekniska egenskaper:
Fingrus är 0 – 8 mm
Singel är 5 – 64 mm
Bärlagergrus är 0 – 70 mm
Fyllnadsgrus (osiktat) är 0 – 300 mm

Lycka till med din grusuppfart!

Senast publicerat

Arkiv