Kan man lämna kvar möbler vid flytt

I samband med att man säljer en bostad och ska flytta så finns det också regler att följa. Vad gäller exempelvis vid egendom? Kan man lämna kvar möbler vid flytt – och i så fall: vilka? Vad gäller möbler som ska lämnas kvar i samband med en flytt så ska fast egendom lämnas kvar till den person som köper bostaden i fråga.

Vad är då fast egendom? Det finns reglerat i Jordabalken vad som räknas som fast egendom och vad som inte gör det. Man bör dock även vara medveten om att den lista som finns i Jordabalken inte är helt uttömmande och att det kan finnas undantag i denna.

Rent generellt så är fast egendom uppdelat i två stycken kategorier: Fastighetstillbehör och Byggnadstillbehör. De saker som räknas till dessa kategorier är således av den karaktären att de ska lämnas kvar i bostaden i samband med att man flyttar – oavsett om det handlar om en lägenhet eller en villa. Vi ger några exempel på sådana här nedan:

Exempel på Fastighetstillbehör:

Fastighetstillbehör ska vara – mer eller mindre – förankrade på fastigheten och de ska ha tillförts för ett stadigvarande bruk. Det ska finnas en tanke bakom och detta i form av att lösningen ska vara permanent. Detta kan illustreras av exempelvis följande saker:

  • Stängsel, buskar och träd.
  • Oljetank och värmepump samt ledningar för gas, vatten och avlopp.
  • Flaggstång, soptunna, sandlåda.
  • Flytbrygga, boj, bojstenar.
  • Byggnad. Hit räknas exempelvis lekstuga, växthus, Attefallshus, Friggebod, vedbod och ett cykelskjul

Exempel på Byggnadstillbehör:

Vad gäller byggnadstillbehör och vad som definieras som sådant så ska det handla om saker som adderats till byggnaden för ett stadigvarande bruk. Det ska finnas en röd tråd i funktion mellan detaljen och byggnaden och föremålet ska vara till gagn för ägaren – oavsett vem denne är.

  • Persienner, garderober, fönsterluckor, gnistgaller.
  • Badkar, duschkabin, badrumsskåp och badrumsattiraljer.
  • Fläkt, kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och mangel.
  • Braskamin, radiatorer, parabolantenn.
  • Porttelefon, nycklar, larm och brandlarm.

Det finns även vissa undantag från denna lista. En fristående mikrovågsugn ska exempelvis ägaren ta med sig i samband med flytt – likaså om det handlar om en extra frysbox nere i källaren eller i garaget.

En fråga för dialog och viss förhandling

I samband med en bostadsaffär så kan vissa möjligheter också öppna sig både för köpare och säljare. Om säljaren exempelvis ska flytta från hus till en mindre lägenhet så finns det ganska stor chans att denne vill bli av med visst bohag och exempelvis maskiner som används för underhåll av hus och mark. Köparen å sin sida kommer säkerligen att ha ett behov av detta då hen väl flyttar in.

Här kan man sluta avtal om vad som ska lämnas och komma överens om rimliga priser för detta. Det är inte ovanligt att se att exempelvis köparen väljer att sköta flyttstädning som en del av kompensationen för möbler som lämnas. Som sagt dock: det är en fråga för förhandling mellan säljare och köpare.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv