Hantering av grovsopor vid en flytt

Hur ska man tänka egentligen? Att en flytt är något som tar tid är ett välkänt faktum. Lejonparten av tiden kommer att läggas på att packa och på att sortera ut vad som ska följa med till den nya bostaden. Oundvikligen så kommer detta att leda till att en hel del grovsopor kommer att dyka upp längs vägen. Hur hanterar man detta faktum?

Det man ska tänka på är att det är förbjudet att slänga sådana i de vanliga soporna. Du kan inte kasta exempelvis elektronik i dina hushållssopor. Tyvärr så är detta inte ovanligt att se just i samband med en flytt. Det stressas och som flyttande så tar man den enkla vägen – vilket innebär att man smyger ner sopor som egentligen hör hemma någon annanstans än i en vanlig soppåse. Förkastligt och direkt skadligt för miljön!

Lösningen är planering. Du vet att det kommer att finnas en massa grovsopor och du vet också – eller blir varse om – att det kommer att finnas en massa kläder, möbler och föremål som du inte längre kommer att använda. Se till att du har en tur till återvinningen inplanerad och använd den flyttbil du hyrt för att köra förbi med allting där. Ett råd gällande grovsopor är att du har några mindre kartonger tillgängliga där allt sådant kan kastas. Det gör att du enkelt och effektivt kan lägga alla grovsopor i dessa och sedan frakta dem till återvinningen på ett lättare sätt.

Använd en av de tjänster som finns

Idag finns det en uppsjö av företag som mot betalning åtar sig att hämta grovsopor hos privatpersoner. Det är en bra lösning att använda i samband med en flytt. Det du gör är att rensa ut innan flytten och ställa exempelvis alla grovsopor – leksaker, skidor, vitvaror, etc – i ett förråd och därefter så hämtas dessa upp och du betalar en summa per kubikmeter. Det är ett enkelt sätt att bli av med allting.

En annan lösning är att tänka att ditt skräp är en annan persons skatt. Kort sagt. Det du inte använder kan vara exakt det som någon annan söker. Idag finns det ju enkla vägar att nå ut till andra personer i närområdet. Lägg ut några bilder, på det du ska slänga, på sociala medier – Facebook är toppen – och skriv att det är gratis samt när det ska hämtas. Man kan även tänka sig en loppis, men då får man också vara beredd på att det tar lite mer tid.

Viktigt är dock att det handlar om saker och föremål som fortfarande fungerar. Om det handlar om skräp och sopor i sin renaste form – ja, då får du antingen själv åka till återvinningen eller anlita ett av de många företag som erbjuder hämtning av sådant.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv