Flytta träd och buskar – en guide

Att flytta buskar och träd skall helst undvikas då det är en stor risk att växten dör men ibland är det den enda lösningen. Många som är nyinflyttade upptäcker efter ett tag, när flyttfirman åkt och flyttdammet lagt sig, att trädgården inte riktigt uppfyller deras smak och behov. Då kan flytt av träd och buskar vara ett alternativ till att helt enkelt såga ner och ta bort växten helt.

Det kan också vara så att du står inför en stundande flytt och har buskar och träd som du helt enkelt inte vill skiljas ifrån. Vanligtvis så lämnar man större växter till den nya ägaren men i vissa fall kan man skriva avtal där säljaren får rätt att ta med sig vissa träd och växter. Det viktigaste är att vara tydlig med vad som gäller så att det inte blir några konflikter.

Om du skall flytta och vill ta med dig vissa växter kan du höra med din flyttfirma om de har möjlighet att hjälpa dig med transporten.

Läs på om växten du skall flytta

Innan du flyttar din växt måste du hitta en bra plats där den trivs. Läs på om just den växten som du skall flytta och se till att den får så bra förutsättningar som möjligt. Den bästa tiden att flytta växter är på våren eller hösten. Undvik att flytta dem på sommaren då risken är mycket större för att de torkar och dör. Eftersom rötterna oftast får huggas av kommer de ha problem att suga upp vatten i början.

Var försiktig med växtens rötter

Vattna rikligt runt omkring växten några dagar innan du planerar att gräva upp roten. Då släpper rötterna lättare från jorden när det väl är dags. Växtens rötter skall vara ute i luften så lite som möjligt därför skall du också se till att gräva gropen där växten skall stå innan du gräver upp den. Se till att gropen är tillräckligt djup och bred. Växten skall gärna hamna i samma höjd som den hade innan flytten. Jordförbättra och vattna rejält.

Var försiktig när du lossar jorden runt omkring rötterna och försök att få med så mycket av rötterna som det går. Om några rötter skadas kan du ge dem en ny yta med en sekatör. Skall du flytta växten långt kan du sätta den på en presenning, sopsäck eller säckväv och binda upp materialet runt rotklumpen.

Placera sedan växten i din färdiggrävda grop och fyll på med jord. Skaka plantan lätt medan du fyller upp jorden så att eventuella luftfickor fylls. Vattna också mellan varven. Det gör att jorden lägger sig tillrätta runt rötterna. När du har fyllt på med all jord kan du packa den mycket lätt och gödsla med kogödsel. Avsluta med att vattna igen.

Ta hand om din flyttade växt

När plantan etablerat sig något kan du gödsla mer. Vattningen är otroligt viktig för en flyttad växt då den kommer ha svårt med uppsugningsförmågan tills dess att den bildat nya rötter. Du kan hjälpa jorden runt plantan att bevara fukten genom att täcka den med löv, täckbark eller klippt gräs.

Växter som har flyttats kan, precis som krukväxter som man planterat om, behöva klippas ner. Det gör man för att det skall bli en bättre proportion mellan krona och rötter men också för att växten skall fokusera på rotväxt. Stötta upp växten ordentligt så den inte riskerar att blåsa omkull.

Det är bra att vara förberedd på att flytten inte alltid kommer att fungera. Att flytta växter är alltid en risk och det kan bli så att växten dör. I många fall är det bättre att köpa en ny växt än att försöka flytta ett träd eller liknande som rotat sig och som trivs.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer