Dra ner på elkostnaden genom att täta dörrar och fönster

Ett bra sätt att dra ner på kostnaden av el, om du har en eluppvärmd fastighet, är att täta fönster och dörrar så att värmen inte försvinner ut där. Detta gäller framförallt om du har äldre fönster som inte är så bra isolerade. Det finns flera olika sätt att täta dina fönster. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste metoderna.

Täta med silikon

Det finns flera olika typer av silikonlister som man själv kan sätta upp för att täta sina fönster och dörrar.

Fönster
Viktigt när man monterar listerna vid fönster är att det inte fastnar varm och fuktig luft närmast den kalla glasrutan eftersom detta då kommer bli till kondens som kan göra att fönsterkarmen ruttnar. Täta därför med silikon närmast inomhusluften och inte mellan fönstren.

Det kan vara svårt att veta exakt vilken bredd eller tjocklek man ska ha på sin silikonlist. En bit häftmassa eller lera kan vara till hjälp om man vill räkna ut bredd och tjocklek. Stäng fönstret på leran där du tänkt sätta listen. Den storleken som leran eller häftmassan är när du öppnar bör även din list ha.

Listen sätts fast med rostfria häftklamrar eller med lim om listerna i sig inte är självhäftande.

Dörrar
Med dörrar är det lite mindre känsligt eftersom det inte finns olika lager med rutor där varm luft kan fastna. Oftast förstår man själv hur man ska täta för att få bäst effekt. Precis som med fönster kan man använda lera eller häftmassa för att få koll på vilken tjocklek listen bör ha.

Det finns även större silikonlister som man sätter längst ner på dörrar. Detta är för att stoppa drag från att komma under dörren. Ibland är det dock meningen att luft ska röra sig under dörrarna. Vissa dörrar har en liten glipa där. Dessa dörrar finns ofta i hus som är självventilerande och gliporna är en del av ventilationssystemet. Genom att täta springorna kan du begränsa självventilationen vilket kan leda till problem med fukt. Upplever du drag i ett hus med självventilation kan det vara bra att kontakta en VVS-expert som hjälper dig så att du inte får problem med fuktskador och dålig luft.

Brun dörr. intill står ett barn med långt brunt hår och justerar strömbrytare på vägg.

Täta med ullsnöre

En lite mer gammaldags metod är att täta med ullsnöre. Ull är ett fantastiskt material. Det är naturligt vattenavstötande och håller mycket länge. Precis som med silikon så ska man täta på insidan fönstren och inte på utsidan.

Man sätter fast ullsnöret med rostfria häftklamrar eller med små nubb. Det finns olika bredd på ullsnören men ofta inte lika stor variation som med silikonlister, vanligtvis finns det en tjocklek för fönster och en för dörrar. Något som är praktiskt med ullsnöre är de går att plocka ner vid ommålning och återanvända.

Dragstopp eller dragpropp

Detta är kanske det absolut enklaste sättet att täta fönster på. Dragstopp eller dragpropp är en långsmal kudde i ett isolerande material som man lägger längs med fönsterkarmen eller dörrspringan. Det isolerar alltså bara på nedre delen av fönstret eller dörren men i de flesta fall är detta bättre än ingenting. Den långsmala kudden fungerar dessutom i många fall som en slags dekor.

Täta med vadd och mossa

Att täta fönstren med vadd, mossa och klisterremsor är något man gjorde innan 1920. Då såg fönstren annorlunda ut än vad de gör idag. Man hade då två lösa innerbågar som kunde tas bort. Dessa sattes in under vinterhalvåret och klistrades igen. Vanligtvis la man vadd eller mossa mellan glasrutorna för att suga upp kondens. Den här typen av tätning är mycket dekorativ men alltså inget för nya fönster utan endast för sådana gjorda innan 1920.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer