Anordna loppis på gården innan flytten

Dags att flytta? I samband med en flytt så dyker det alltid upp saker, möbler och föremål som man av någon anledning inte längre kommer att behöva. Det vanliga är emellertid att dessa saker åker med i flytten, placeras i ett förråd och blir stående i detta fram till nästa gång man flyttar.

En flytt är en nystart och en möjlighet att rensa ut det man inte längre behöver. Genom att anordna en loppis på gården kan man slå tre stycken flugor i en smäll: du blir av med saker du inte behöver, du tjänar lite pengar på köpet och du skänker dessutom glädje till någon annan. Det enes skräp är den andres skatt!

Att anordna en loppis är, utöver de vinster vi ovan beskrev, även något som ger en social vinst. Du träffar folk, du umgås, du får en chans att köpslå och ha lite roligt på köpet. Det finns nästan bara fördelar och du kan dessutom med fördel dessutom inkludera grannar och vänner och anordna loppisen tillsammans. De flesta har saker som de inte behöver och allt som krävs är en liten knuff i rätt riktning för att en resning ska ske.

Så anordnar du en loppis på gården

För många så stannar drömmen om en loppis vid just detta – en dröm. Man tänker sig att det handlar om för mycket jobb och för mycket byråkrati för att drömmen ska förvandlas till realitet. Stämmer då detta? Inte alls. Det är inte så svårt att ta tankarna på en loppis vidare och göra dessa till verklighet.

Först och främst så handlar det om tillstånd. Ska du som husägare flytta så kan du anordna en loppis på din tomt utan att behöva ansöka om ett tillstånd. Där kan du använda ditt hus, din tomt eller exempelvis garaget och upprätta en tillfällig loppis utan några som helst problem.

För dig som bor i lägenhet så finns det emellertid andra regler. För att få anordna en loppis på gården så krävs det dels ett tillstånd från Polisen. Det handlar inte om någon längre procedur och det går ofta ganska fort att hitta en lösning i den frågan. Här kan du läsa mer om hur detta fungerar. Du bör även få ett godkännande från styrelsen i din BRF eller från fastighetsägaren innan du går vidare.

Vad ska jag tänka på inför en loppis?

Det finns några saker att tänka på för att anordna en lyckad loppis. Först och främst så har man skatteregler att förhålla sig till. Du som säljare kan sälja saker för ett belopp understigande 50.000 kronor utan att betala skatt. Det ska emellertid handla om saker som du inte köpt in för att sälja – det ska vara saker, möbler och föremål som redan är i din ägo. Det är viktigt att tänka på.

I övrigt finns det även andra tips som förenklar och gör din loppis lite roligare. Vi radar upp dessa här nedan:

  • Sociala medier: Lägg ut annonser via Sociala Medier och ge dig själv chansen att attrahera fler kunder – och kanske säljare? Det finns fina KBS-grupper på Facebook som fungerar utmärkt för detta. Krydda gärna med bilder på vad som kommer att säljas.
  • Märk upp! Var tydlig med att prissätta och gruppera gärna ihop exempelvis klädesplagg – exempelvis fem T-shirts för X antal kronor. Ha en stor skylt med ditt swishnummer uppsatt på bordet.
  • Organisera. Ingen vill stå och rota i en massa kartonger. Se till att ställa upp alla sakerna på ett inbjudande sätt. Du kan med fördel hänga exempelvis skjortor och klänningar på ett ställ bredvid. Använd även ett stabilt bord och unna dig att sitta bekvämt: en loppis kan ta tid!
  • Återbruk: Var beredd på att folk kommer att pruta – det är en del av charmen med en loppis. Du kanske inte kommer att sälja allt heller. Ha då en plan för hur du ska bli av med alla saker efteråt. Att skänka bort allt under sista halvtimmen är en idé, likaså att ha ett släp som du kan använda för att köra bort godset till återvinningen eller till exempelvis Erikshjälpen.

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer
Arkiv