5 tips till er som ska flytta ihop

Två hem ska bli ett gemensamt. Det är underbart att flytta ihop med den person man älskar och därigenom också få börja leva ett gemensamt liv. Det är emellertid inte enbart en dans på rosor. Vissa konflikter kan uppkomma. Vi tänkte ge 5 tips till er som ska flytta ihop och därmed också, förhoppningsvis, undvika de värsta fällorna.

Det finns många praktiska saker att tänka på i samband med att man flyttar ihop. Saker som måste göras är att ni dels skriver er på samma adress och att ni även gör en adressändring. Ni ska även se till att det finns en gemensam hemförsäkring och utöver detta så ska ni även ordna med exempelvis bredband och annat som behövs.

I och med att ni är sambos så ska ni även läsa igenom vad som gäller inom sambolagen. Om ni separerar så ska ni kunna komma överens om vem som eventuellt ska bo kvar, vilka möbler som ska tillfalla vem och så vidare. Gör gärna en inventarielista gällande detta där ni tydligt skriver vem som äger vad – och där ni sedan också kan fylla på med vad ni köpt gemensamt.

Försök även att skapa en budget gemensamt. Vem ska betala vad och hur mycket kan ni bidra med. Försök att vara rättvis i detta. Om en av er tjänar mer pengar så är det också ganska rimligt att denne bidrar med en större summa till budgeten. Det är dock upp till er att lösa.

Fem tips – så lyckas ni med den gemensamma flytten

Det ovan nämnda gällde de mer praktiska delarna av en flytt. Här ska vi dock även tipsa om mer känslomässiga saker. Det kan vara svårt att komma överens och att plötsligt ge upp en del av den frihet man vant sig vid i ett singelhushåll. Det kan även vara svårt att acceptera olikheter gällande smak och design. Din partners möbler är fula – och han tycker likadant om dina. Hur gör man i ett sådant läge?

Här kommer några tips.

  • Prata innan. Gå igenom vad ni gillar, vad ni ogillar och försök att hitta gemensamma vägar. Här måste ni in på kompromissens stig och vara beredda att visa er villiga att ge upp vissa saker. Det här bör lösas innan ni ska börja packa upp alla flyttkartonger. Ett tips: sälj möbler som ni kommit överens om att de inte passar. Det tar bort frestelsen att använda dem – och det ger dessutom lite klirr i kassan.

  • Inspiration. Samma sak här. Ta fram bilder på det ni gillar och försök att hitta gemensamma nämnare i smak och form. Välj en stil och försök sedan bygga vidare på den. Pinterest är en outsinlig brunn av inspiration.

  • Spara eller slänga? Se till att aldrig köra över din partner. Du har bäst smak? Ja, men i hans ögon så har han den bästa smaken. Det kanske går att måla om en gammal möbel? Det kanske kan gå att ha den där lampan i ett annat rum än vardagsrummet? Mormors gamla vas kanske kan sparas – men bara användas vid speciella tillfällen? Släng aldrig utan att först kommit överens om det.

  • Veto. Ge varandra rätten att använda ett veto – och acceptera den rätten utan att bli långsur eller hämndlysten. Om din partner hatar en tavla så måste hon också få säga nej till att den hängs upp. Detsamma gäller för exempelvis storblommiga tapeter som du avskyr. Vetorätt är en bra sak då den verkligen visar var ni står i olika frågor. Undvik dock att vara småsint. Får du ett veto mot dig så ska du inte hämnas bara för att. Var en större människa än så!

  • Den egna personligheten. Det är mixen av det personliga som skapar hemtrevlighet. Försök att hitta detaljer som passar med varandra snarare än att fokusera på trender och på vad som, så att säga, gäller. Ett tips är att någonting personligt, från er båda, ska finnas i varje rum. Det skapar sköna kontraster som i sin tur leder till den personlighet ett hem behöver. Lycka till!

Senast publicerat

Tips för en smidig evakueringsflytt

Först och främst, vad är egentligen en evakueringsflytt? En evakueringsflytt är en flytt som antingen sker med lång framförhållning och där exempelvis en BRF planerat

Läs mer